Окръжен съд – Добрич остави в ареста 24-годишен, разследван за държане и разпространение на наркотици

0
728

Окръжен съд – Добрич остави без уважение молбата на младеж от Каварна за изменение на наложената му мярка за неотклонение „задържане под стража“ в по-лека. Срещу  24-годишния С.С. е предявено обвинение за това, че на 4 ноември миналата година в дома си в Каварна, без надлежно разрешително, е държал с цел разпространение високорискови наркотични вещества – 460.11 грама марихуана, 1.80 грама амфетамин и 32.5 грама метамфетамин. Според обвинението, на същото място и по същото време, той е разпространил 5.46 грама марихуана.

Най – тежката мярка за процесуална принуда е наложена на младежа на 7 ноември миналата година от Окръжния съд, като след обжалване тя е била потвърдена от горната съдебна инстанция.
Днес защитата на обвиняемия поиска по-лека мярка за неотклонение с мотива, че вече са извършени всички процесуално-следствени действия по разкриване и документиране на престъплението. Адвокатът изтъкна, че младежът е оказал активно съдействие на разследващите органи – при претърсване на обитаваното от него жилище той сам е посочил мястото, където са се намирали наркотичните вещества, а впоследствие сам е поискал да бъде разпитан пред съдия.
От прокуратурата настояха задържаният да остане в ареста.

Окръжният съд, след като се запозна с материалите от разследването и след преценка на доводите на страните прецени, че не са настъпили нови обстоятелства, които да налагат промяна на вече взетата спрямо обвиняемия мярка за неотклонение. Според съда, независимо, че младежът е съдействал на разследващите органи за разкриване на обективната истина, все още не е отпаднала опасността той да извърши ново престъпление, именно предвид откритото в дома му значително количество наркотични вещества.  Съдът остави без уважение молбата на задържания като отчете още, че  разследването се извършва в разумни срокове, не само съобразно нормите на НПК, но и на Европейската конвенция за правата на човека.
Постановеният съдебен акт подлежи на обжалване и протест пред Апелативен съд – Варна в тридневен срок.