Общинският съвет в Поморие се събира на извънредно заседание заради спорния терен „Кораба“

0
16



Председателят на Общинския съвет (ОбС) в Поморие Адам Адамов свиква днес извънредно заседание. В дневния му ред е включена само една точка, става ясно от публикувана покана на официалната страница на ОбС.

Докладната записка е на кмета на община Поморие Иван Алексиев относно съгласуване на проект за изменение на Подробния устройствен план на терена „Кораба“.

БТА припомня, че за терена, който се намира в центъра на Поморие, се води спор от дълго време. Мястото е частна общинска собственост, отдадено е с право на строеж, като там местен бизнесмен издига триетажна сграда, като на първия етаж има заведение. Според кмета Иван Алексиев, въпросният бизнесмен от години проявява сериозен интерес да закупи имота. Алексиев твърди, че теренът е поделяем, като една част може да се отдели и да се запази като общинска собственост. Идеята на Общината е да си вземе част от парцела, за да направи там озеленен кът с детска площадка. Алексиев заяви, че терена може да бъде разделен на два нови урегулирани поземлени имота, единият с площ от 431 квадратни метра, другият – за озеленяване и детска площадка, с площ 363 квадратни метра. 

В докладната на Алексиев е записано, че настояването на извънредна сесия е заради нововъзникнали обстоятелства.

Припомняме, че на няколко заседания бяха внасяни искания за подялба на имота, но идеята на Алексиев срещна отпор от група съветници, които заявиха, че има висящи съдебни спорове и трябва да се изчака произнасянето на съда. На последното редовно заседание, общинските съветници също не приеха решението за промяна на подробния устройствен план (ПУП) на терена.

В писмо до медиите общинските съветници от коалиция „Земеделски народен съюз“ (ЗНС) казаха, че Алексиев се опитва да обвини опозицията в ОбС, и уточняват, че заповедта му, с която стартира процедурата по изменение на ПУП, е обжалвана и в момента не е влязла в сила.

Това е задължителен правен акт преди съгласуването на предложението в Общинския съвет. Следователно, от наша страна, каквото и да било гласуване по тази точка без наличието на влязла в сила заповед, би било преждевременно и в нарушение на законодателството, посочиха от ЗНС. В писмото съветниците от коалицията заявяват също, че се пропуска и фактът, че след като се раздели имотът, представляващ частна общинска собственост, може да бъде продаден, което по никакъв начин не защитава общинския интерес.

Заседанието днес е насрочено за 16:00 часа, в зала 2, в сградата на Общината.

 



Източник БТА