Община Добрич се включва в Националната кампания „Научи симптомите на инсулт! Всяка минута е ценна!“

0
181

Световният ден за борба с инсулта ще бъде отбелязан на 29 октомври под егидата на Световната организация за инсулт (WSO). Община Добрич ще се включи в кампанията, чието мото е  „Научи симптомите на инсулт! Всяка минута е ценна!“.

Тази година кампанията се подкрепя от Министерството на здравеопазването, Националното сдружение на общопрактикуващите лекари в България, Националното сдружение на общините в България и много представители на българския бизнес.

Във фокуса на общественото внимание, Община Добрич и Асоциацията за инсулт и афазия, чрез кампанията ще поставят симптомите на инсулта. Освен те да бъдат разпознати е необходимо предприемането на бързи и решителни действия за да бъде спасен или предпазен от инвалидизация още един от нас.

Акцент в кампанията на национално равнище е осветяването на обществени сгради в лилав цвят – цветът на борбата с инсулта. В Община Добрич ще бъде оцветена в лилаво сградата на МБАЛ Добрич. Рекламни плакати са поставени в 10 посещаеми от гражданите места.

На специален щанд, който се намира в сградата на Община град Добрич добричлии ще могат да открият рекламни материали, свързани с разпознаването на коварната болест и начините за оказване на първа помощ.

През месец октомври тази година, Асоциацията за инсулт и афазия стартира Национална кампания за разпространяване на адекватна информация сред населението, свързана с превенцията на инсулта. Община Добрич се присъедини към повече от 70 общини в България, които подкрепят борбата с инсулта.

Съгласно данните на Министерството на здравеопазването, в България се регистрират годишно ≈ 35 000 случая с мозъчен инсулт. От тях повече от 7000, завършват с летален изход. Преживелите мозъчният инсулт, с различна степен на инвалидност годишно са повече от 28000. При 10 % от оцелелите инвалидността е тежко проявена и изисква допълнителни грижи и помощ от семейството, близките и обществото.

От преживелите мозъчни инсулти 25-50% са с говорно-речеви нарушения (афазия), като при половината от тях тези инвалидизиращи нарушения остават трайни.

Инсултите са втората по честота причина за развитие на деменция, най-честата причина за епилепсия в напреднала възраст и много честа причина за депресия.

∙             Детските инсулти във възрастта от 30 дни до 18 г.  са с честота от 2 до 13 случая на 100 000 деца

∙             Прогноза за България за периода 2015-2035:

Брой инсулти: +14%

Брой хора, живеещи с последиците от инсулт: +3%

Брой смъртни случаи: +25%