Обвиниха двама германци за убийството на свой сънародник в Добричко

0
247

Окръжна прокуратура – Добрич внесе в съда обвинителен акт срещу 60-годишния Ралф и 24-годишния му син Тим за жестокото убийството на техен сънародник през 2021 година в добричкото село Соколово.

Жертва на убийството стана 59-годишния Карстен Менке, чието тяло беше открито разчленено в дома на обвиняемите. Според държавното обвинение, той и убийците ѝ били в близки приятелски отношения. Ралф доверил на пострадалия за извършена от него финансова измама в Германия, вследствие на която отклонил и укрил значителна парична сума. Той поискал помощ от жертвата да легализира тези средства у нас.

Пострадалият се съгласил, като двамата мъже се уговорили помощта да бъде заплатена. По думите на обвиняемия, във времето тази уговорка няколко пъти се променяла, като той дори започнал да се чувства изнудван. При поредното посещение на Карстен в дома му, на 20 октомври 2021 година, той взел решение да го убие, като въвлякъл в това и сина си. Жертвата е нападната в гръб и убита с дървен сап и нож. За отклонение на вниманието, баща и син поискали откуп от съпругата на убития, под претекст, че е отвлечен. Убийството му обаче беше разкрито за часове.

Около 22:00 часа съпругата на жертвата получила ултимативно писмо с искане за паричен откуп в размер на 100 000 евро и 1 000 000 лева, който да бъде събран в следващите 48 часа. Бележката била придружена от биологичен материал, върху който бил поставен пръстен, принадлежащ на убития, припомнят от прокуратурата. Първоначално досъдебното производство е започнато за предполагаемо отвличане на чужд гражданин.

В резултат на следствените действия, ръководени от прокурор от Окръжна прокуратура-Добрич и реализирани от служители на ОД на МВР – Добрич, ТД „Национална сигурност“ и сектор „БОП“ в града, за броени часове било разкрито, че се касае за извършено друго умишлено престъпление спрямо 59-годишния германски гражданин – убийство. Тялото на жертвата било открито, като същото било на парчета. Открити били и предметите, послужили за умъртвяването на мъжа, както и за последващите действия по прикриване на престъплението.

Предстои делото срещу двамата мъже да бъде насрочено за разглеждане в Окръжен съд – Добрич. Ако бъдат признати за виновни те могат да получат наказания „лишаване от свобода“ от 15 до 20 години, доживотен затвор или доживотен затвор без замяна. https://trud.bg/