Директорът на съответната регионална здравна инспекция може да отмени предписанието за поставяне под карантина на близко контактно лице, при положение че то има поставена допълнителна (бустерна) доза ваксина

От днес, 11 януари, хората с потвърден COVID-19 подлежат на задължителна изолация за период от 10 дни, считано от датата на потвърдителното лабораторно изследване. Всички близки контактни на доказан случай на коронавирусна инфекция подлежат на 7-дневна карантина, считано от датата на последния им контакт с потвърдения случай. Това нарежда министърът на здравеопазването проф. Асена Сербезова със своя заповед, издадена днес, съобщиха от пресцентъра на здравното министерство.

Директорът на съответната регионална здравна инспекция

може да отмени предписанието за поставяне под карантина на близко контактно лице, при положение че то има поставена допълнителна (бустерна) доза ваксина

срещу COVID-19. Условието е човекът да предостави по електронна поща отрицателен резултат от проведено след 72 ч. от датата на поставяне под карантина PCR изследване. Карантината се отменя до 24 часа от представяне на документа.

Със същата заповед се отменя условието за задължителна 14-дневна изолация след изписване от лечебно заведение.

Издадените към момента на влизане в сила на заповедта предписания за изолация и карантина се преустановяват след изтичане на посочения в тях срок.

С пълния текст на заповедта може да се запознаете ТУК.

По-рано днес намаляването на срока на карантината беше обсъдено на заседание на Експертния съвет по надзор на имунопрофилактиката.

В някои държави има практика ваксинираните с бустерна доза да са под карантина за още по-кратък период,

а в други държави дори няма карантина за тях, посочи здравният министър Асена Сербезова, цитирана от БТА. Тя участва в среща на директора на Столичната регионална здравна инспекция /СРЗИ/ Данчо Пенчев с директорите на столични болници и с главния държавен здравен инспектор – Ангел Кунчев.

По-късно ще заседава и Националният пандемичен комитет.

„Тази вълна не се повтаря с предишните, доста по-различна е“, допълни министър Сербезова. По думите ѝ предстои анализ всеки ден на натрупаните вече данни и ще се прави опит за прогнозиране как ще протече вълната.

Важна е както заетостта на леглата, така и продължителността на заетост,

възможностите да се увеличи броят им, както и наличността на медицинския персонал“, отбеляза министърът. Тя каза, че присъствалите на вчерашното заседание на КСНС при президента Румен Радев би следвало да бъдат поставени под карантина.

„Ежедневно се налага преразпределяне на болничните легла предвид нарастващия брой на заболелите“, отбеляза още министър Сербезова.

А директорът на Столичната Регионална здравна инспекция д-р Данчо Пенчев обяви, че

областен съвет ще реши дали да има нови противоепидемични мерки в София.

Той обясни, че областният съвет ще бъде свикан в сряда.

Участниците във вчерашното заседание на Консултативния съвет за национална сигурност

(КСНС) вероятно ще бъдат поставени под карантина за различни срокове,

каза пред журналисти главният държавен здравен инспектор Ангел Кунчев.

Той коментира дали участниците в КСНС ще бъдат под карантина, посочвайки, че

„зависи от това кога ще им бъдат връчени предписанията и ще бъдат уведомени, че са под карантина“.

Ако решим да въведем по-съкратени срокове и след това СРЗИ ги постави под карантина, те ще са по новите правила, посочи той. По думите му, имайки предвид ангажираността и забавянето в поставянето под карантина от страна на СРЗИ поради големия брой болни, вероятно те ще бъдат по новите срокове.

Имаме данни, че присъствалите на заседанието вчера вече са се самоизолирали,

проверяваме какъв е имунният им статус, така че в зависимост от това кой какъв имунен статус има, има ли бустерна доза, ще бъде поставен под различен срок карантина, обясни Кунчев.

loading...