Авторитетното украинско издание “Європейська правда” твърди, че Олеся Илашчук, назначена от президента Володимир Зеленски за нов посланик на Украйна в България, “няма опит нито в дипломацията, нито в държавната администрация и досега се е представяла като специалист по сексология и скъпоценни бижута”.

“Європейська правда” пише, че новият посланик в България не е свързан с Министерството на външните работи. Изданието твърди, че информацията му е потвърдена от няколко източника в дипломатическите среди.

Биографията на новата украинска посланичка у нас все още не е публично оповестена, но Илашчук е разкрила някои подробности в два профила във Фейсбук, на които са публикувани лични снимки и информация. Все пак “Європейська правда” отбелязва, че и в двата профила няма синьо тикче – тоест няма знак, че са официално потвърдени.

Единият профил не е обновяван отдавна – в него Илашчук се представя като специалист в обработката на скъпоценни камъни. В профила се твърди, че тя е възпитаник на Висшия съвет за диаманти в Антверпен – организация, която не е университет или образователен център, но предоставя някакви образователни услуги.

В друг профил, който доскоро е бил редовно актуализиран, дамата се представя като “клиничен психолог, системен семеен терапевт, гещалт терапевт, сексолог-консултант”. В неделя вечерта този профил беше блокиран, пише “Європейська правда”.

Още едно авторитетно украинско издание – “Дзеркало тижня”, препечата информацията на “Європейська правда” и отбеляза, че до момента Илашчук не е давала коментари пред медиите за новото си назначение.

От тази стара обява става ясно, че новият посланик на Украйна в България има опит в бизнеса на Наталия Кобилкина.

“Що се отнася до назначаването на Олеся Илашчук за посланик, според информацията, с която разполага Министерството на външните работи, тя е получила диплома с отличие по регионални изследвания от катедрата по международни отношения в Черновицкия национален университет “Юрий Федкович”, посочват от МВнР на Украйна.

Министерството също така отбелязва, че българското правителство е одобрило кандидатурата на Илашчук, както и че назначаването на дипломати, които не са щатни служители, на посланически постове е обичайна международна практика.

Вчера Илашчук откри канал в Телеграм, в който тази сутрин се оплака, че някой провежда срещу нея дискредитираща кампания.

“Виждам много невярна информация и негативизъм към мен. Е, нека враговете знаят, че за мен на първо място е моята родна Украйна и аз ще кажа истината. И може ли да се съди за човека само по думите? Ще бъде вярно да се каже какво всъщност съм направила”, написа новата посланичка на Киев в София.  https://trud.bg