НОВИЯТ ПРЕЗИДЕНТ НА САЩ Е ДОНАЛД ТРЪМП – РЕПУБЛИКАНЕЦ

0
856

Току-що съобщиха по CNN, че Доналд Тръмп печели изборите с 288 електорални гласа срещу Клинтън – 215 гласа. В момента Тръм със завидно чувство на хумор държи първата си президентска реч пред бурните аплодисменти на щаба си.

Кой е Доналд Тръмп и за какво се бори? (БИОГРАФИЯ)

Ранни години и личен живот

Кандидатът за президент на САЩ от Републиканската партия Доналд Тръмп е роден на 14 юни 1946 г. в Ню Йорк. Завършил е военната академия на щата Ню Йорк, а през 1968 г. продължава образованието си в университета „Уортън“в щата Пенсилвания, където следва икономика. Женил се е три пъти, понастоящем за бившия модел от Словения Мелания Кнаус. От браковете си има пет деца и осем внуци.

Бизнес кариера

Доналд Тръмп започва своята кариера в компанията на баща си в сферата на недвижимото имущество. През 70-те години на ХХ век започва да се занимава със строителство, хотелиерство, шоубизнес и с хазарт, които му носят милиардни печалби Въпреки това в началото на 90-те години изпитва финансови затруднения и дори обявява банкрут, но след 1997 г. започва да възстановява позициите си. По данни от 2016 г. имуществото му се оценява на 3,7 милиарда долара. Няма политическа кариера преди президентската кампания и ако стане президент на САЩ, ще е първият, който не е държал нито изборен, нито военен пост.

Кандидат-президентска кампания 

На 16 юни 2015 г. Доналд Тръмп обявява, че ще се кандидатира за президент на САЩ от Републиканската партия с думите „Аз ще съм най-великият президент, сътворен някога от Бог“. Основното мото на предизборната му кампания е „Да направим Америка отново велика“.

Още от самото началото на президентската надпревара Тръмп изпреварва останалите си съперници от Републиканската партия, задминавайки сериозни конкуренти като Джеб Буш, Скот Уокър, Марко Рубио и Тед Круз. Според републиканците, участващи в допитванията, Тръмп прави добро впечатление с това, че „говори това, в което вярва, а не това, което хората искат да чуят“.

Няколко седмици преди изборите за президент избухва скандал, след като в интернет се появява видеоклип, в който Тръмп в частен разговор се хвали как е опипвал омъжена жена. По-късно други жени предявяват обвинения, че той е извършвал сексуални посегателства срещу тях – нещо, което той отрича. Съобщава се, че сред партийните спонсори и самите редици на Републиканската партия има неприязън към Доналд Тръмп, и мнозина със силно нежелание са изразили подкрепата си към него след номинирането му за претендент за поста в Белия дом.

На 26 май 2016 г. става известно, че Доналд Тръмп е събрал гласовете на 1238 делегати от партията – достатъчно, за да бъде избран за кандидат-президент на републиканците. На 14 юли той обявява, че негов кандидат за вицепрезидент ще бъде губернаторът от щата Индиана Майкъл Пенс.

Политически възгледи 

Доналд Тръмп е срещу абортите, освен в случай на изнасилване, кръвосмешение или, ако животът на детето или на майката е застрашен. Против еднополовите бракове е, но е на мнение, че решението за това трябва да остане в ръцете на щатските власти, а не на централното правителство. Тръмп силно подкрепя правото на американците да притежават огнестрелно оръжие. Одобрява смъртното наказание.

От икономическа гледна точка, Тръмп е за понижаването на корпоративния данък до 15%. Самият той се обявява за свободна търговия, която според думите му да е „сравнително справедлива“. Според него икономическият блок НАФТА е „най-лошото търговско споразумение някога“ и не подкрепя Транстихоокеанското споразумение за партньорство (ТТП).

Във външната политика Тръмп е националист и изолационист – той е против намесата на САЩ в делата на другите държави. Той е за това САЩ да увеличат военния си бюджет, но смята, че по-добре ще бъде да намалят средствата, които изразходват в помощ на съюзниците си в Източна Азия и НАТО. Той обещава, че ако стане президент може и да не поднови автоматично гаранциите за сигурността на членовете на Алианса, и дори допусна възможността за излизането от Алианса, освен ако няма реформи в него. Тръмп също така е споменавал, че би обмислил признаването на Крим като част от Русия, както и премахването на международните санкции срещу нея.

Тръмп се изказва в подкрепа на военната операция на Русия в Сирия, заявявайки, че „ако Путин иска да разбие „Ислямска държава“, аз съм за това на 100%“. По време на кампанията си е направил редица антимюсюлмански заявления, в частност за необходимостта да се въведе задължителна регистрация за мюсюлманите в САЩ, и на забрана на достъп за бежанци в страната, което му навлича обвинения в ксенофобия. Изказа намерение да построи стена на границата с Мексико, да се изменят правилата, според които родилите се в страната деца на налегални мигранти да получават американско гражданство, както и да депортира всички незаконно пребиваващи на американска земя.

http://www.focus-news.net   http://pik.bg/