Непознати факти от историята на Казанлък и региона представят краеведи, учени и общественици

0
15


За тридесет и пети път краеведи, представители на културни институти, учители и общественици ще представят свои доклади за историята на Казанлък и региона по време на краеведските четения в Исторически музей „Искра“. Това съобщиха за БТА от Общинската библиотека „Искра“, която е организатор на инициативата, съвместно с музея, Община Казанлък и Краеведско дружество „Иван Енчев – Видю“. Четенията ще се състоят на 25 октомври.  

Първите краеведски четения в Казанлък са организирани през 1996 година, а в периода от 1997 до 2007 година те са се провеждали два пъти годишно – в навечерието на Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост 24 май и по повод Деня на народните будители 1 ноември. От 2008 година насам краеведските четения се провеждат веднъж годишно, като единствените изключения са през 2020 г и 2021  заради въведените противоепидемични мерки, посочиха от библиотеката.   

През годините са представени над 600 доклада от учени като проф. Георги Китов, проф. д-р Людмил Гетов, проф. Марин Ковачев, проф. Катерина Венедикова, доц. Александър Ковачев, д-р Генчо Китипов, проф. Петко Петков, проф. Маргарита Карамихова, проф. Пенчо Пенчев, доц. Диана Димитрова д-р Косьо Зарев, д-р Денчо Бойчев, Цвятко Цветков, Стойко Стойков и много други,  които са обичали и обичат историята, търсят и намират нови факти, с които да наредят пъзела на националната история, напомниха организаторите.

Докладите, които ще бъдат представени в настоящото издание, са отнесени към историята на Казанлък и региона, като в края на форума участници и публика ще имат възможност в непринудена обстановка да обсъдят не само представените доклади, но и нови идеи.

/ХТ/



Източник БТА