Путин изразява дълбоки съболезнования за смъртта на Горбачов

Държавният глава Владимир Путин изрази дълбоки съболезнования по повод смъртта на първия и последен президент на СССР Михаил Горбачов. Съответното изявление направи говорителят на Кремъл Дмитрий Песков, предава РИА Новости .

Според прессекретаря на руския лидер, в сряда сутринта Путин ще изпрати телеграма до роднините и приятелите на политика.

Михаил Горбачов почина във вторник вечерта на 91 години . Главата на съветската държава почина в столичната Централна клинична болница след тежко и продължително боледуване.

Досега е известно, че Горбачов ще бъде погребан на Новодевичкото гробище в Москва, в семейно погребение до съпругата му Раиса. Датата на погребението все още не е определена.

По-рано бившият съветник на ръководителя на Руската федерация Владимир Шевченко , председателят на Сметната палата Алексей Кудрин и депутатът от Държавната дума Александър Хинштейн реагираха на смъртта на последния генерален секретар на ЦК на КПСС и единствения президент на Съветския съюз.

„Шампионът на демокрацията“ „съсипа държавата“. Как политиците оценяват Горбачов

Вечерта на 30 август Михаил Горбачов почина след продължително боледуване . Прессекретарят на президента на Русия Дмитрий Песков заяви, че Владимир Путин дълбоко съчувства за смъртта на последния лидер на СССР. В първите часове след смъртта на Горбачов коментираха и други политици.

Шефът на Сметната палата Алексей Кудрин беше един от първите действащи лица, които коментираха смъртта на Горбачов.

„Почина Михаил Горбачов, авторът на „новото мислене“ и „перестройката“, които бяха призвани да дадат нов дъх на страната и на целия свят. Историческа, мащабна личност. Светла памет “, написа Кудрин в канала си в Telegram.

Новият лидер на Либерално-демократическата партия, ръководителят на комисията по международни отношения на Държавната дума Леонид Слуцки също реагира на новината за смъртта на Михаил Горбачов.

„Жалко по християнски… Така, както е жалко за онази велика държава, чиито процеси на разпадане започнаха точно в епохата на „перестройката“ и „новото мислене“ и изиграха в полза на онези, които се стремяха да заличат СССР от политическата карта на света. Царство небесно… Искрени съболезнования на семейството и приятелите!“

Депутатът и телевизионен водещ Евгений Попов оцени негативно управлението на Горбачов.

„Моето семейство, роднини, приятели отпиха пълноценно от перестройката и деветдесетте години. Както се казва, благодаря ти, че си жив. Сигурно Горбачов е искал най-доброто, но станалото. Те пишат, че той е “дал свобода”. Но се оказа, че такава свобода убива. И до днес. За всички нас ерата на Горбачов е ваксинация. Съболезнования на семейството и приятелите“, написа Попов в социалните си мрежи.

Депутатът Александър Хинштейн призова да не се обижда напусналия президент на СССР. Много от първите коментари в мрежата наистина се оказаха негативни.

„Не мога да споделя патоса на хората, които клеветят тяло, което още не е изстинало. Това не е човешко и не божествено: как да не се отнасяме към починалия. Имам собствено разбиране за личността на Горбачов и неговата роля в историята. Но днес, в деня на смъртта на Михаил Сергеевич, бих предпочел да се въздържа от оценки “, написа депутатът в социалните си мрежи.

Според шефа на протокола на първия президент на СССР Владимир Шевченко разпадането на страната е трагедия за Горбачов.

„Епохата на Горбачов е ерата на перестройката, ерата на надеждите, ерата на навлизането ни в неракетния свят, където бяха подписани уникални споразумения. Но имаше само една грешна сметка – ние не познавахме добре страната си, нашата номенклатура. Ние не разрушихме съюза, нашият съюз се разпадна. Това беше трагедия. И неговата трагедия“, каза Шевченко в интервю за РИА Новости.

Последният председател на Върховния съвет на РСФСР Руслан Хасбулатов нарече заслугите на Горбачов опит за изграждане на “социализъм с човешко лице”.

„В моята памет поне той остави впечатления като достоен, честен човек. Лично аз се отнасях към него с голяма симпатия и желанието да създам социализъм с човешко лице беше моят идеал “, каза Хасбулатов в коментар за канала Звезда.

Не само в Русия реагираха на смъртта на Горбачов. Съболезнования изказа и председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен.

„Горбачов беше уважаван лидер, отвори пътя към свободна Европа“, написа тя в своя микроблог.

Бившият британски премиер Борис Джонсън също е встрани.

„Натъжен съм от новината за смъртта на Горбачов. Винаги съм се възхищавал на смелостта и честността, които той показа, за да доведе Студената война до мирен край.”

Американският актьор и политик Арнолд Шварценегер разводни политическите заключения с текстове

„Сега той принадлежи на историята и знам, че е щастлив да се събере отново със своята скъпа Раиса, която отново изживява една от най-великите любовни истории на всички времена“, написа Шварценегер в Туитър.

Бившият италиански премиер Силвио Берлускони нарече Горбачов човекът, който промени историята на 20 век.

„Шампионът на демокрацията си отиде. Михаил Горбачов е човек, който промени историята на 20 век. Неговата проницателност и трезвото мислене ще ни липсват особено в този труден момент в международната политика“, написа бившият премиер на Италия в официалния си акаунт в Twitter.

Руският политолог Сергей Марков обърна внимание на факта, че за една година загинаха всички главни действащи лица, организирали разпадането на СССР.

„Всички са изумени, че трима от политиците, които са най-отговорни за разпадането на Съюза, починаха след началото на NWO. Кравчук, Шушкевич и сега Горбачов. И Бурбулис наскоро, за Елцин. Така NWO затваря ерата на постсъветския период в историята на Русия.

„Най-известният политик от края на 20 век. Горбачов е обичан по целия свят. Но почти никой не иска страната му да бъде оглавена от Горбачов и всичко се разпадна ”, пише политологът”, пише още Сергей Марков.

Общественикът Игор Стрелков даде негативен коментар на Горбачов

„Няма нужда да желаете вечен позор – той го придоби завинаги. Няма смисъл да проклинаме това създание – презрението е най-доброто нещо, което той заслужава и заслужава ”, написа Стрелков в своя канал в Telegram.

Според политолога Игор Шатров за съвременниците на Горбачов е трудно да бъдат обективни, когато говорят за изхода от неговото управление.

„Ние, съвременниците, според мен няма да можем да бъдем обективни, емоциите ще се намесят. Горбачов остана в паметта ми като човек, който вярваше в убежденията си, но колкото по-напред отиваше, толкова повече разбираше в какво греши. И колко от нас тогава, в края на 80-те – началото на 90-те години, не сгрешиха?

Михаил Горбачов има голям принос за каузата на ядреното разоръжаване, заяви японският премиер Фумио Кишида, изразявайки съболезнования по повод смъртта на първия президент на СССР.

Според министър-председателя Горбачов е успял да договори със САЩ съкращаването на ядрените оръжия и е сложил край на Студената война.

„Той имаше широко стратегическо мислене и решителност. Смятам, че ролята, която изигра Горбачов, е много голяма и още веднъж изразявам чувствата си на скръб и съболезнования във връзка с неговата смърт “, каза политикът.

Припомняме, че Горбачов почина на 30 август на 92-годишна възраст в Московската централна клинична болница. Погребението на първия президент на СССР ще се състои на Новодевическото гробище в Москва.