Капитулацията на Япония, подписана на 2 септември 1945 г. от японския външен министър Мамору Шигемицу, бележи края на Втората световна война, особено на Тихоокеанската война и Съветско-японската война.

На 8 август 1945 г. съветското правителство, изпълнявайки задълженията, договорени на Потсдамската конференция , обявява състояние на война между СССР и Япония, а на 9 август СССР започва военни действия. В последния етап на Втората световна война Манджурската стратегическа настъпателна операция на съветските войски е извършена с цел разгром на японската Квантунска армия, освобождаване на североизточните и северните провинции на Китай (Манджурия и Вътрешна Монголия), полуостров Ляодун, Корея и премахване на голямата военно-икономическа база на Япония в Азия.

Съветските войски започнаха настъпление. Авиацията нанесе удари по военни обекти, райони за съсредоточаване на войски, комуникационни центрове и комуникации на противника в граничната зона. Тихоокеанският флот, след като навлезе в Японско море, прекъсна комуникациите, свързващи Корея и Манджурия с Япония, и започна въздушни и морски артилерийски атаки срещу вражески военноморски бази.

На 18-19 август съветските войски достигнаха подстъпите към най-важните индустриални и административни центрове на Манджурия. За да се ускори превземането на Квантунската армия и да се попречи на врага да евакуира или унищожи материални активи, на тази територия беше кацнат десант. На 19 август започва масовата капитулация на японските войски. Поражението на Квантунската армия в Манджурската операция принуждава Япония да капитулира.

Втората световна война приключи напълно и окончателно, когато на 2 септември 1945 г. на борда на американския флагман боен кораб Мисури, който пристигна във водите на Токийския залив, японският външен министър М. Шигемицу и началникът на Генералния щаб генерал Й. Умезу, Генерал от американската армия Д. Макартър, съветският генерал-лейтенант К. Деревянко, адмирал от британския флот Б. Фрейзър, от името на своите държави, подписаха „Акта за безусловна капитулация на Япония“.

На подписването присъстваха и представители на Франция, Холандия, Китай, Австралия и Нова Зеландия. Съгласно условията на Потсдамската декларация от 1945 г., условията на която Япония приема изцяло, нейният суверенитет е ограничен до островите Хоншу, Кюшу, Шикоку и Хокайдо, както и до по-малките острови от японския архипелаг – по посока на съюзници. Островите Итуруп, Кунашир, Шикотан и Хабомай отиват на Съветския съюз.

Също така, съгласно Закона, военните действия от страна на Япония са прекратени незабавно, всички японски и контролирани от Япония въоръжени сили безусловно се предават; оръжие, военно и гражданско имущество са запазени без повреди. На японското правителство и генералния щаб е наредено незабавно да освободят съюзническите военнопленници и интернираните цивилни. От всички японски цивилни, военни и военноморски служители се изискваше да се подчиняват и изпълняват инструкциите и заповедите на Върховното командване на съюзническите сили.

За да се следи за изпълнението на закона, с решение на Московската конференция на министрите на външните работи на СССР, САЩ и Великобритания бяха създадени Далекоизточната комисия и Съюзническият съвет за Япония.

В чест на края на Втората световна война в Русия е установена паметна дата .