• Хелоуин (Halloween) всяка година, в това число и тази година, се пада на дата 31 октомври

Името Хелоуин е от английски език и произлиза от „Навечерието на Вси Светии“ – All Hallows Eve, защото е един ден преди католическия празник Вси Светии. В България можете да го срещнете изписано хелуин, хелоин, хеуин, хеолин, хелойн, хелуйн, хелолуин, хелолин. 🙂

Какъв празник е Хелоуин?

Хелоуин като комерсиален празник влючва маскирането на 31 октомври, обикаляне на децата по съседите и събиране на сладки, наречено „Лакомство или пакост“ (Trick or Treat), тематични домашни, офисни и клубни партита.

Хелоуин като католически празник или Навечерието преди Вси светии е един от трите поредни дни в католицизма, в което време вярващият трябва да си спомни за всички починали християни, в това число светии, мъченици и обикновени души. Това е аналог на нашите православни задушници.

В България Хелоуин доби популярност в последните 10 години и е най-вече празник за малките деца, които биват маскирани за забавление на родителите си и обикалят съседите, за да получават бонбони и други сладки. Това, разбира се, води до комични резултатите, когато почукат на вратата на някой, който изобщо си няма идея какво се случва и/или единственото, с което разполага за почерпка, са ябълки.

Корените на Хелоуин водят към келтски езически ритуали, припознат е от ранната католическа църква, получава значителен разцвет в САЩ през 20 век чрез многобройните ирландски и шотландски имигранти, а в последните 10-15 години се превръща в световен комерсиален празник, сравним със Св. Валентин и Коледа.

Хелоуин и другите празници

В католицизма на 31 октомври е Нощта преди Вси светии.
На 1 ноември е Денят на Вси светии.
На 2 ноември е Денят на Вси души.

Хелоуин (31 октомври) НЕ Е денят на Вси светии (1 ноември), както може да се срещне на места.

В България 1 ноември е Денят на Народните будители.

В православната църква също има Ден на Вси светии, казва се Неделя на всички светии и е обвързан с Великден (всяка година на различна дата) – празнува се 57 дни след него или в неделята след Петдесетница. През 2022 година е на 19 юни 2022 година. Православната Неделя на всички светии не е ден посветен на мъртвите. Православните християни си спомнят за своите починали близки на задушниците.