Кюрдските части са били изтласкани от 11 населени места близо до град Тал Абяд и град Рас ал Айн от началото на операцията на Турция в Северна Сирия. Това съобщиха турските медии.

Анадолската агенция съобщи, че селата Ал-Ябиша и Тал Фандар са първите, които в четвъртък са били прочистени от кюрдските милиции. Селата Мушерифа, Дадат, Бир Ашик и Хамидия, намиращи се в близост до Тал Абяд, и селището Кишто край Рас ал Айн са били впоследствие освободени, уточнява БГНЕС.

Съобщава се, че турската армия е продължила с прочистването на село Кишто, разположено на запад от Рас ал Айн, и селищата Барзан, Ал Джадеда и Гиса. Освен това части от подкрепяната от Турция Сирийска национална армия са разбили веригата за доставки на кюрдските сили в окръг Дирбасие в провинция Хасака. Турското Министерство на отбраната обяви, че първи военен е бил убит по време на продължаващата военна операция на страната в Североизточна Сирия.

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган обяви началото на така наречената операция „Мирна пролет“ в сряда с цел създаване на безопасна зона близо до сирийско-турската граница, разчистване на “терористите” и осигуряване на безопасно завръщане за сирийските бежанци, които в момента са настанени в Турция. Територията на сирийската страна на границата понастоящем се контролира от ръководените от кюрдите Сирийски демократични сили (СДС), които Анкара счита за част от ПКК, обявени за терористична организация в Турция. Турската армия заяви в четвъртък, че е нанесла удар по 181 кюрдски цели в хода на настъплението си и е убила най-малко 219 бойци на ПКК и сирийските кюрди.

Междувременно местните медии съобщават за жертви на цивилни, причинени от турско оръжие. “Общо 277 терористи са били убити досега в хода на операция „Извор на мира“ на Турция в Североизточна Сирия”, съобщи пък турското министерство на отбраната, цитирано от частната турска телевизия СиЕнЕн-Тюрк. Турските сили навлязоха по-навътре в Североизточна Сирия днес, третия ден от операцията срещу сирийските кюрдски бойци, разглеждани от Анкара като терористи. Турски бойни самолети и артилерия поразяват цели на кюрдските бойци в района около град Рас ал Айн, един от двата гранични града в Североизточна Сирия, които са обект на офанзивата. Репортер на Ройтерс в турския пограничен град Джейлянпънар съобщи, че 20 бронирани машини, превозващи сирийски бунтовници, са влезли в Сирия от Джейлянпънар днес. Някои от тях показвали с ръце знака на победата, чували се възгласи „Аллах акбар“ (Аллах е велик) и се развявали сирийски бунтовнически знамена.

https://blitz.bg/

 1. ДОБРУДЖАНЦИ
 2. НДТ – НОВА ДОБРУДЖАНСКА ТРИБУНА – NDT NEWS
 3. ДОБРИЧ: ВЧЕРА-ДНЕС-УТРЕ
 4. ВИЖДАМ ТЕ КАТ – БЪЛГАРИЯ
 5. МУЗИКА ЗА ДУШАТА – ВАШИТЕ ЛЮБИМИ ПЕСНИ И МЕЛОДИИ
 6. БЪЛГАРИТЕ
 7. РИБОЛОВ
 8. ГЮВЕЧ
 9. БЪЛГАРИЯ-ТУРЦИЯ BULGARIA-TURCIA
 10. България – Китай 中国保加利
 11. ЯБЪЛКИТЕ НА РАЗДОРА: жени – пари – власт
 12. ЯБЪЛКИТЕ НА РАЗДОРА 2: жени – пари – власт
 13. ЗВЕЗДИТЕ НА ИНСТАГРАМ – STARS OF THE INSTAGRAM – ЗВЕЗДЫ ИНСТАГРАМА
 14. ВСИЧКО НАКУП В PINTEREST
loading...