С 1046 „за“, 10 „против и 11 въздържали се Националното събрание на ГЕРБ освободи от всички ръководни постове /зам.-председател на партията и зам.-председател на Изпълнителната комисия/ Цветан Цветанов, считано от 30 май т.г. – датата, на която той е подал заявлението си за напускане.
Румяна Бъчварова бе освободена като член на ИК на ГЕРБ поради преминаване на дипломатическа длъжност. Решението е в сила от 22 април т.г.
Националното събрание определи, че занапред председателят на партията ще има двама, вместо, както е досега, трима заместници.
По предложение на Бойко Борисов – Цвета Караянчева и Тодор Стаматов Тодоров бяха избрани за членове на ИК на мястото на Цветанов и Бъчварова.
В началото на форума във видеообръщение Жозеф Дол, председател на ЕНП, посочи, че делегатите на Националното събрание, освен промени в Изпълнителната комисия, ще имат възможност да помислят за бъдещето на партията. Той благодари за лоялния ангажимент на ГЕРБ към ЕНП и определи Бойко Борисов като истински лидер с визия за своята държава и ЕС.
Дол похвали и водача на евролистата на ГЕРБ Мария Габриел за безупречната й работа като еврокомисар.
Вашите кметове са ценен ресурс на партията, посочи още Жозеф Дол, визирайки предизборната работа на Бойко Борисов, свързана с обиколки в страната, на които е показал какво е постигнала местната власт и благодарение на средствата от ЕС.
Събранието гласува промени в устава, с които председателят на партията ще бъде занапред с двама заместници, вместо трима, както беше досега. Цветан Цветанов в заявление декларира, че подава оставка от всички ръководни постове на ГЕРБ./http://www.bta.bg