• В Лондон смятат, че резултатите от изборите в Северна Ирландия няма да доведат до краха на Обединеното кралство

За първи път в историята национално-републиканската партия Шин Фейн, която се застъпва за отделянето на Северна Ирландия от Обединеното кралство, спечели изборите за регионален парламент. Мишел О’Нийл, която трябва да поеме поста първи министър на Северна Ирландия, нарече исторически резултатите от гласуването, което отвори възможността за провеждане на референдум за обединението на острова. Шин Фейн вече обяви, че ще работи по организирането на плебисцит през следващите пет години. 

Победата на привържениците на обединението на Ирландия на изборите за Северноирландско събрание не означава , че Обединеното кралство върви към разпад. Това заяви днес в интервю за BBC вицепремиерът и министър на правосъдието на Великобритания Доминик Рааб.

„Има две обстоятелства обаче, които изискват внимание. Това е необходимост от стабилизиране на ситуацията, защото хората в Северна Ирландия искат правителството да работи и затова трябва да се опитаме да сближим партиите и да постигнем този резултат. Второ, Протоколът за Северна Ирландия остава пречка за постигането на тази стабилност и този проблем трябва да бъде решен“, добави той.

Шин Фейн, националната републиканска партия, която се застъпва за отделянето на Северна Ирландия от Обединеното кралство и съюза с Ирландия, спечели изборите за регионален парламент, проведени в четвъртък, за първи път в историята. Неговите представители ще вземат 27 мандата в 90-местното събрание.

Както каза председателят на партия-победител Мери Лу Макдоналд, Шин Фейн ще работи за организиране на плебисцит през следващите пет години. В същото време експертите отбелязват, че подобен референдум ще изисква разрешение от британския министър за Северна Ирландия Брандън Люис.

Освен това Шин Фейн ще състави кабинета заедно с поставената на второ място Демократическа юнионистка партия (ДЮП, получи 24 места при гласуването). Съгласно Споразумението от Белфаст от 1998 г., изпълнителната власт в Ълстър се формира на пропорционална основа, така че регионалното правителство да представлява всички общности.

Тъй като от юнионистите и националистите се изисква да си сътрудничат, формирането на избирателно правителство редовно се превръща в проблем, което води до дълги периоди на де факто анархия.

По-конкретно, лидерът на ДУП Джефри Доналдсън вече заяви, че неговата партия няма да участва в работата на кабинета до разногласията по прилагането на протокола за Северна Ирландия, подписан от Лондон и Брюксел като част от споразумението за оттеглянето на Обединеното кралство от ЕС, са решени.

Обединение с Ирландия

Съгласно Закона за Северна Ирландия от 1998 г. статутът на Ълстър „не трябва да се променя без съгласието на мнозинството от жителите, което трябва да бъде изразено в гласуването“, а самият министър на Северна Ирландия може да даде зелена светлина на референдум, при условие че мнозинството от местните жители се застъпват за съюз с Ирландия.

същото време, според анкета през април на The Irish News , в момента само една трета от жителите на Северна Ирландия биха гласували за отделяне от Обединеното кралство.

Политолозите обясняват безпрецедентния успех на Шин Фейн в изборите на факта, че подкрепата, на която разчитаха синдикатите, беше размита между няколко партии с подобна идеология. Като цяло DUP, Юнионистката партия в Ълстър и Traditional Unionist Voice спечелиха колективно повече гласове от Sinn Féin, Социалдемократическата и Лейбъристката партия, която също се застъпва за съюз с Ирландия.

От своя страна британските политически анализатори отбелязват, че спадът в популярността на DUP до голяма степен се дължи на трудностите с прилагането на Протокола за Северна Ирландия. Търговско споразумение, сключено през декември 2020 г. между ЕС и Обединеното кралство, предполага, че Северна Ирландия, която напусна ЕС като част от кралството, остава член на общностния митнически съюз. Този двоен статут избягва създаването на граница между Ълстър и Дъблин, но в същото време изисква въвеждането на процедури за контрол в пристанищата на Северна Ирландия за превоз на редица стоки от други части на Обединеното кралство.

В резултат на многобройни бюрократични трудности доставките на британски продукти за Северна Ирландия бяха значително затруднени, което предизвика недоволство сред местното население. През април 2021 г. избухнаха бунтове в големите градове на Ълстър, ранивайки десетки полицаи.

ЕС настоява за поддържане на де факто митническа граница между Северна Ирландия и Обединеното кралство в Ирландско море, за да се избегне неконтролирано навлизане на британски продукти от Ълстър в Ирландия. Протоколът гарантира, че границата на самия остров Ирландия трябва да остане прозрачна и свободна от инспекции, за да се запази Споразумението от Белфаст.

DUP, както и британското правителство, заедно с други юнионистки партии, са за преразглеждане на протокола поради неговата неефективност. На свой ред представители на Шин Фейн, както и властите в Дъблин, многократно са изтъквали необходимостта от спазване на разпоредбите на протокола.