Всички помним филма „Маската” с актьора Джим Кери, чийто герой променяше своята същност и настроение, „поставяйки си” маска на лицето. Ставаше толкова различен и неузнаваем, също като в днешната ситуация, в която благодарение на маските, с които всички сме принудени да се движим, променихме нашата същност. Разликата обаче от филма и днешната действителност е в количеството на маски и в настроението. Героят, когото пресъздаваше Джим Кери, се забавляваше за разлика от нас, които все още не разбираме, какво се случва. Като се замисли човек, маската се оказа най-носения атрибут от няколко седмици насам. Харчи се като „топъл хляб”. Дори има дефицит! Ако модните дизайнерски къщи се бяха сетили преди идването на вируса, какви ли модни ревюта щяха да се направят. По подиумите щяха да дефилират модели с всякакъв вид маски. Златни, сребърни, брокатени, даже диамантени… Сигурно щеше да има конкурси за най-красива и най-скъпа маска, за най-атрактивна и най-оригинална маска. Представяте ли си – маски за лятото, маски за зимата, за есента и пролетта. За всеки празник, за всяко парти или друго светско събитие. Нямаше да има балове без маски. Дори на училище и на работа щяхме да ходим с маски. А някои с по-изтънчен вкус щяха да си направят специален гардероб и да си ги подреждат – за сутрин, за вечер, за празник и делник… А сега какво, нито на училище ходим, нито на работа, още повече пък да мислим и за балове. Да не говорим, че всеки слага каквато маска намери. Или каквото си ушие. С безвкусни цветове и шарки, без никакъв дизайнерски вкус! Ужас! На всичкото отгоре, ако човек вземе, че направи нещо по-шикозно, то пък няма къде да го покаже. Партита няма, концертите са спрени… Всичко светско и модно остана на заден план. Само магазини и аптеки! Скучна работа!
Ако погледнеш, то и маските са едни, покриват само устата и носа, а иначе в други случаи могат да бъдат например маска тип Зоро. Или пък маска тип очила, маска на принц, на принцеса…! Красота! Какво значение щеше да има това, че щяха да бъдат безполезни спрямо вируса. Важното е да имат модни елементи. А сега какво? Стоим си в къщи и не ни се дава да си покажем носа на вън, дори на един нощен моден клуб не ни разрешават да отидем…
Ако обаче говорим сериозно, сигурно тези моменти ще ни липсват. На някои хора това им беше същността на живота. Показност, егоистично напълване, безсмислено и безцелно съществуване. Като се замисли човек, стоейки пред угрозата на този вирус, стигаме до равносметката колко е била излишна суетата, с която сме живяли.
И май се оказва добре, че се появи вирусът и ни каза стоп. Казва ни, научете се да живеете по друг начин! Така, както го изисква Природата. Маските няма да ги ползвате като моден елемент, а с тях ще пазите хората около вас от евентуална зараза. Ще мислите за другите! И ако съм небрежен към себе си, може и да не слагам маска, но маската е, за да пазя другите. Дори и до сега да съм се отнасял високомерно или пренебрежително към другите, сега съм принуден да мисля за тях.
Защо? Защото Природата иска да ни покаже, колко е била неправилна досега връзката между нас хората и сега трябва да разберем как да живеем, но в правилна форма. А каква е тази правилна форма, ще попитате? Тя е заложена изначало в общите природни закони и науката кабала ни разкрива методиката на обединение. Само когато сме готови да се съединим правилно един с друг, вирусът ще изчезне. Сега той запълва пространството между мен и всички останали, а ако сме обединени на принципа на любовта, отдаването, добрите отношения, на принципа на природните закони, то тези чувства ще изместят вируса и той ще изчезне.
Колкото и да не вярваме, вече не можем да се върнем към стария начин на живот. Животът вече няма да бъде такъв, какъвто беше преди появата на коронавируса. Но за да изчезне тази пандемия, трябва да спазваме поставените ни изисквания, да си стоим в домовете, да ограничим контактите си, да носим маски и ръкавици и най-вече да се пазим, за да не разпространяваме Covid 19.

Разбира се, всеки има свой поглед върху случващото се. Всеки според собственото си вътрешно състояние, знания и разсъждения се отнася към разпространението на тази пандемия.
Ето какво казва Проф М. Лайтман, на урок пред студенти, изучаващи кабала: „Коронавирусът уби нашето егоистичното начало, направи ни много по-близки един до друг. Той постави всички ни в едно и също състояние: всички седят вкъщи, без работа и не знаят какво ще бъде утре, и какво носи днешният ден.
Цялото човечество, цялото земно кълбо, милиарди хора са в еднакво състояние за настоящето и бъдещето.
Коронавирусът поставя всички ни в една общност, в една система. Това не е просто вирус, а специален дух, който идва в ума и чувствата и създава объркване в нас. Изведнъж започваме да се разбираме, да чувстваме, да усещаме нашата близост. Лесно ни е да си представим всяко състояние, в което се намират другите.
Вижте какво направи този вирус, как умело работи. С един замах за няколко седмици той изгради ново човечество от нас. Разбира се, все още се надяваме да се върнем към старото, мислейки, че епидемията ако не днес – утре ще свърши. Но е възможно да продължи няколко месеца, а когато излезем от нея, ще разберем, че сме се оказали в нов свят, в ново човечество, сред нови хора с различен манталитет, с различно възприятие и отношение. Всичко ще бъде ново.”
Да, действиително този вирус ще ни научи да свалим маските, но не само тези, които сега носим, а маските на лицемерието, на егоцентризма, на фалшивата любов и фалшивото състрадание. Ще ни научи да чувстваме близките си и хората около нас по друг начин. Той ще измие и ще изчисти целият фалш и глупост, на живота който сме живели до сега и ще ни върне към корените ни. Ще ни научи да седим в къщи заедно с нашите близки, вместо да се носим от място на място. Ще ни научи да свикнем да живеем по нов начин, не снобски, егоистичен и арогантен, а живот, изпълнен с уважение един към друг. В този смисъл трябва да благодарим на вируса, че ни разкри и показа нашата нищожност, пред силата на Природата.
Разбира се, много хора могат да реагират остро на написаното, защото коронавирусът носи смърт и страдание. Носи страх и притеснение. Но как иначе човечеството би се променило… без страдания и болка ли? Ние сме като малки деца, чийто родител – Природата, ни напътства да се променим, а ние упорстваме. Когато в крайна сметка осъзнаем промените, направени от вируса в живота ни, ще разберем, че всичко случващо се не е случайно – и вирусът, и сегашната ситуация, и всичко, което ще се случи след него е израз на природните закони.
За първи път в историята такъв мъничък вирус прави такива грандиозни промени едновременно, в цялото човечество. Въпреки модерното ни развитие, глобалните ни връзки, разбиране и знания. Всички виждаме как за няколко месеца той „ се справи с нас”. В един момент всички се отказаха от досегашният си начин на живот и приеха условията му. Има ли друга сила в Природата, която да е способна на такива въздействия върху нас?
Дори и маските, като външен атрибут, успяхме за няколко седмици да усвоим и приемем като нещо естествено. Не знам дали е от тях, но вече все по-рядко в магазините и аптеките чувам злобни думи и обиди. Всички чинно и с уважение се отнасяме към създадения нов ред. Някак си със страхопочитание се отнасяме към случващото се. И ако до сега безпардонността и арогантността очертаваше рамките на съществуването ни, то днес няма човек, който да не се страхува. Коронавирусът не подбира дали си богат или беден, дали си облечен с власт или някаква друга привилегия. Може би, точно за това, можем да приемем маската като символ на смирение и приемане на другия, различния от нас. Маската се оказа не само препятствие за разпространение на Covid 19 към другите, но и препятствие за разпространение на лоши думи, лоши мисли и грубо отношение един към друг.

Георги ГРАДИНАРОВ

loading...