Два пъти повече протестиращи от миналата неделя се събраха пред сградата на Областна администрация, за да заявят категорично „не” на увеличаване цената на водата в Добрич. Сред тях имаше и малки деца, пристигнали с дядовците си. Един от организаторите на протеста, Йордан Йорданов, позиционира спукана гума на стълбите пред Областната управа.

„Спуках гума преди няколко дни в един от незатворените изкопи от ВиК. Това породи идеята да изготвим карта на добричките улици, разкопани и невъзстановени след ВиК-аварии. Само за 4 часа във фейсбук граждани посочиха над 50 улици, а в момента броят им е над 80. Само на една улица – ул. „Александър Стамболийски“, в рамките на 300 метра, са изброени 7 дупки. Картата е интерактивна и непрекъснато се променя“, каза Йорданов.

 

Протестиращите отново обявиха исканията си: да не се увеличава цената на водата, да има широко обществено обсъждане за проблемите на ВиК, с участието на експерти от Добрич и идването на КЕВР на място. Иска се оставката на управителя на водното дружество Тодор Гикински, както и на борда на директорите.

„Искаме бизнес планът на ВиК да бъде обсъден публично, с участието на жителите на Добрич. Широката дискусия ще има за цел да се изложат проблемите с водата в Добричко през годините и да се начертае план за решаването им. Цената на водата в момента в Добрич е 2.96 лв. за кубик. Бизнес планът на ВиК предвижда повишение с 11%, или цена от 3.28 лв. Разбрахме, че в бизнесплана са заложени двойно повече инвестиции, но загубите в проценти ще бъдат същите и към 2021 година. Така и не разбрахме кои са тия 47 процента от абонатите, които ще имат увеличение, в кои райони са, в кои области.

Авариите и безводието в Добрич стават вече нетърпими. През седмицата имаше улици с по 3-4 дни без вода. Спират на хората по три пъти в седмицата водата. Никой не обръща внимание, говореха недоволните добричлии.
На протеста присъстваха и представители от Генерал Тошево. „Генерал Тошево е част от Добруджа и е част от засегнатата страна. Първото, което трябва да се направи, е да се спре увеличаването цената на водата, тъй като това няма да доведе до подобряване качеството на предлаганата услуга. И второ – да се направи кръгла маса за вземане на кардинални решения. Смятам, че и общините трябва да влязат в това дружество”, заяви Атанас Атанасов от Генерал Тошево.

Пред протестиращите бе прочетено писмо от жителите на Вършец и Мездра, изпратено в знак на подкрепа и съпричастност с гражданите на Добрич в стремежа им за разрешаване на водните проблеми.
От областна управа протестиращите се отправиха на шествие през центъра до „Стара къща“. Продължава и подписката, под която вече са се подписали над 1 200 души.

НДТ
Снимки и видео: Светослав ПЕТКОВ