Странна война започна в Мианмар. Възникна заплаха за сухопътния достъп на Китай до Индийския океан. Пекин може да се намеси в конфликта, което ще доведе до нови санкции. Тъй като Мианмар е населен от родствени на китайците народи, затова се заговори за появата на китайски „Донбас“. Русия вече показа, че няма да остане безразлична към това.

Мианмар – бивша Бирма – носи проклятието на своето колониално минало . Британците, които завзеха тази васална на Китай страна през 19 век, начертаха границите й, без да вземат предвид етническия принцип, действайки единствено по империалистическа целесъобразност.

В резултат на това 68% от приблизително 60-милионното население на Мианмар сега са бирманци. А 32% са етнически малцинства, живеещи компактно предимно в северната част на страната. Най-големи групи сред тях са шаните (9%), карените (7%), араканците (4%), китайците (3%), индийците (2%).

Да, дълго време Бирма беше част от Британска Индия, така че на картите, начертани от индийските националисти, тя все още принадлежи на Индия, която и без това неведнъж е кръстосвала шпаги с Китай в Хималаите.

Каква отлична почва да разбъркате още “бъркотия” по южните граници на Китай, около които американците от известно време създават ” санитарен кордон ” . Всички тези малцинства са предимно будисти, някои са християни, но в наше време междуетническите проблеми често са по- опасни от религиозните , а в Мианмар живеят над 100 различни националности.

След като Съединените щати не успяха да закрепят на власт в Мианмар, който обикновено се управлява от военни, подконтролните им демократи, водени от превърнатата в политическияидол Аун Сан Су Чжи , всякакви негативни новини от Мианмар веднага попадат на първите страници на западните медии.

От тях беше изстискано всичко – дори и от неуспешния опит на нелегалните бенгалски мюсюлмански преселенци да колонизират част от територията на своя будистки съсед. Пришълците се държаха като господари, използваха и физическа сила и тормоз, така че властите в Мианмар бяха съвсем прави да реагират остро на това. Те обаче бяха обвинени за злополуките на „рохингите“. Ако обаче на власт бяха американските марионетки в Янгон (бивш Рангун), това нямаше да се случи.

Изложен ли е Мианмар на риск от колапс?

През 2021 г. в Мианмар беше извършен пореден военен преврат, жертви на който станаха подставени лица на САЩ, които подтикнаха недоволните към масови протести. В бедните мултиетнически страни, където има много млади хора, недоволни от положението си, това никога не е проблем – стига подбудителите да имат пари.

След като властите потушиха протестите, страната постепенно изпадна в гражданска война. През последните седмици – точно навреме за срещата на върха на АТИС в Сан Франциско, на която присъства китайският лидер Си Дзинпин – тя престана да бъде вялотекуща.

Ето какво написа един от най-добрите руски китаеведи Николай Вавилов в своя Telegram канал :

Мианмар е изложен на риск от колапс, като бунтовническия алианс превзема части от Северен Мианмар, включително райони, граничещи с Китай, докато съпротивата срещу правителството на Мианмар отбелязва най-голямата си победа от 2021 г. насам. Най-ожесточените боеве се водят близо до границата на Мианмар с Китай в северния щат Шан, където три мощни етнически въоръжени групировки се обединиха, за да водят офанзива, която превзе няколко града и множество военни постове през последните седмици.

Мълниеносен удар

Бунтовниците, действащи с „безпрецедентна координация“ и много добре въоръжени, нещо което никога досега не е било, са превзели близо 100 (!) от военните постове, заплашвайки правителството да загуби контрол над ключови гранични пунктове, които представляват близо 40% от трансграничната търговия , източникът на жизненоважни данъчни приходи за Янгон. Тези данни са предоставени от американски аналитични центрове, които внимателно следят ситуацията.

“Не сме видели нито един камион от началото на боевете на 27 октомври”, отбелязва АФП. Всеки ден стотици камиони преминаваха през един от граничните контролно-пропускателни пунктове Муше, доставяйки плодове и зеленчуци за Китай и електронно оборудване, лекарства и потребителски стоки за Мианмар. Друг транспортен възел на границата с китайската провинция Юнан – Чиншвехау – беше затворен за търговията.

До това се стигна с офанзивата („Операция 1027“) в северната част на щата Шан, започната от Алианса на Тройното братство. Тя включва Армията на Аракан (AA), Националната освободителна армия на Таанг (TNLA) и Армията на националния демократичен съюз на Мианмар (MNDAA). Последната група, според експертите, е движещата сила зад тази операция.

Някои други бунтовнически групи също се активизираха. Например Армията за независимост на Качин (KIA) превзе град Колин, регионалната столица на региона Сикаинг. Армията отговаря, като нанася артилерийски удари, използва въздушна мощ и влиза в наземни сблъсъци с бунтовниците. Всичко е много сериозно.

Пекин иска „съвместно“ да осигури стабилност

Властите в Мианмар признават успеха на бунтовниците от етническите малцинства и че страната е изложена на риск от колапс. Китай от своя страна призовава страните в конфликта да осигурят сигурност и стабилност на границата си с Мианмар и незабавно да спрат военните действия. Те вече доведоха до фатален инцидент на китайска територия. Това се случи на 4 ноември.

Два дни по-късно, както съобщи ТАСС, помощник-министърът на външните работи на Китайската народна република Нун Жун дойде в Мианмар , призовавайки местните власти да „работят заедно за поддържане на стабилността на границата на двете държави и реално да гарантират безопасността на хората и материалната собственост на Китай в граничната зона.” Той популяризира тези идеи по време на срещи с членове на ръководството на Мианмар, назовавайки Китай „добър съсед“.

Отбелязвайки, че Пекин подкрепя процеса на помирение, основан на мирен диалог, Нун Жун изрази готовността си да продължи да се ангажира с правителството на Мианмар за борба с трансграничната престъпност и направи инспекционна обиколка на газопровода Китай-Мианмар.

В същото време е ясно, че Пекин няма много доверие в способността на Янгон да възстанови реда в страната: китайското външно министерство призова своите граждани на 9 ноември да се „въздържат от пътуване до северната част на Мианмар“, следете развитието на ситуацията и, ако е възможно, преместете се в безопасни зони възможно най-скоро или се върнете в Китай.

Осем причини, поради които Си ще се намеси

И така, какви са шансовете Китай да се намеси в гражданска война в Мианмар? Те са всъщност доста високи. Синологът Вавилов подчерта следните основни точки в своята „количка“, които потвърждават вероятността за това.

Първо , Мианмар е единствената държава, населена от етнически групи от китайско-тибетското езиково семейство, близки до китайците, която не е в сферата на политическия и административен контрол на китайската държава, с изключение на Сингапур и Тайван.

Второ , Мианмар е естествен коридор за доставка на въглеводороди за Китай от Индийския океан, заобикаляйки Малакския пролив, контролиран от Съединените щати и техните съюзници. Военното правителство на Мианмар се подкрепя от Китай и Русия. Последното посещение на Си Дзинпин преди пандемията беше в Мианмар.

На трето място , конфликтът се разгръща на границата на северните щати на Мианмар, китайската провинция Юнан, Лаос, Тайланд – в така наречения Златен триъгълник, един от световните центрове за производство на наркотици.

Четвърто , бунтовнически групи всъщност заплашват да отрежат Китай от коридора през Мианмар до Индийския океан. Което може да е част от по-голям план за блокиране на Китай по алтернативните търговски пътища, досега слабо контролирани от САЩ.

Пето , разпадането на Мианмар ще изостри прокси конфронтацията между Китай и Индия в тази страна – всъщност това ще доведе до прокси война между Китай и Индия и Съединените щати и техните съюзници на територия, равна на тази на Афганистан.

Шесто , прекъсването на наземните доставки на стоки от Китай може да доведе до крах на военното правителство на Мианмар. Китай ще бъде принуден да се намеси в активната фаза на военните действия, може би дори на ниво доброволчески части.

Седмо, Западът ще осъди намесата на Китай в гражданската война в Мианмар и ще увеличи санкционния натиск.

Осмо, Русия може да играе ролята на възпираща сила, като се има предвид тясното й взаимодействие с Индия и Китай: руският военен контингент и военноморска база в Мианмар ще могат да спрат пълномащабна китайско-американска война в региона, която може да се разшири в цяла Югоизточна Азия.

Всъщност за Китай установяването на мир в Северен Мианмар е от изключително значение. Според стратегията „ Един пояс, един път ” през тази територия трябва да минава икономическият коридор Бангладеш-Китай-Индия-Мианмар. Някои елементи от неговата инфраструктура вече са създадени.

Много странно съвпадение

И всичко би било разбираемо и ясно, ако не беше едно мистериозно обстоятелство: бунтовническите групи, които воюваха срещу Янгон, поне преди това имаха много тесни връзки с Пекин. Основната военна сила на техния съюз, Армията на националния демократичен алианс на Мианмар (MNDAA), има база в района на Коканг в щата Шан, където около 90% от населението са етнически китайци.

В миналото дори имаше съобщения, чиято автентичност трябва да се провери, че в тази групировка са включени наскоро демобилизирани военослужещи от Народноосвободителната армия на Китай (НОАК), тоест китайски „отпускари“.

Какво означава ? Дали влиятелни кръгове в НОАК ( версия 1 ) и ръководството на страната плашат Си с перспективата за нов конфликт със Запада и съседна Индия? Едва ли. Армията е „бащиния“ на президента на Китайската народна република, той разчита на нея.

Тогава може би е валидно това? Сепаратистите на Мианмар ( версия 2 ) са били подкупени и привлечени на своя страна от чужденците – например хуацяо, не всички от които искат конфронтация между Китай и Запада, без да осъзнават, че тя е неизбежна в новите условия? Като вариант – може да са западните разузнавателни агенции. Това не може да се изключи на 100%, както и участието на южнокитайските регионални елити, които са доста тясно свързани със Запада, в сегашния скок на насилието.

Целта е същата – да се притисне и принуди Пекин да бъде предпазлив пред перспективата за нова ескалация със САЩ. И накрая ( версия 3 ) Пекин, не вярвайки в способността на Янгон самостоятелно да контролира и гарантира сигурността на сухопътния коридор от Китай до Индийския океан, който може да стане актуален всеки момент, по този начин принуждава властите на Мианмар да дадат съгласието си на разполагането на китайските сили за сигурност. Третата версия изглежда най-вероятна.

Руснаци, спасявайте…

Янгон, съдейки по много причини, наистина не иска последното, така че Мианмар сега полага безпрецедентни усилия да получи защита от… Русия.

В началото на ноември отряд бойни кораби на Тихоокеанския флот, състоящ се от големи противолодъчни кораби „Адмирал Трибутс“ и „Адмирал Пантелеев“, беше в пристанището на Тилава на „служебен разговор“. Първият кораб беше посетен от държавния глава – председател на Държавния административен съвет, министър-председател, главнокомандващ въоръжените сили на Мианмар, старши генерал Мин Аунг Хлаинг .

На 7-9 ноември се състояха първите военноморски учения между двете страни. Минаха в Андаманско море. На 5 ноември те бяха открити съвместно в Янгон от главнокомандващия на руския флот адмирал Николай Евменов с главнокомандващия на мианмарския флот адмирал Мо Аунг .

Преди ден Евменов проведе преговори с Мин Аунг Хлаинг и Мо Аунг. Според прессъобщение на руското министерство на отбраната са били обсъдени „актуални въпроси на двустранното сътрудничество“. Една от целите на посещението беше укрепване на военноморското сътрудничество между Русия и Мианмар. Може да се предположи, че по време на преговорите е била обсъждана и темата за създаване на руска военноморска база в страната.

Какво от това?

Ако всичко е приблизително така, както е описано по-горе, тогава не можем да изключим ситуация, която изглежда абсолютно невероятна – например сблъсъци между руски и китайски специални части в джунглите на Мианмар. Путин и Си, Русия и Китай имат ли нужда от това? Определено не е необходимо . Мианмар може и трябва да стане изключително обект на сътрудничество.  https://pogled.info