МОСКВА, 18 ноември. /ТАСС/. Руските части започнаха да използват новите боеприпаси “Скалпел” в зоната за специални операции. Това съобщиха за ТАСС от конструкторското бюро (КБ) “Восток”.

“Започнахме дребномащабно производство на платформата Scalpel; в момента се произвеждат 20 продукта на месец. Ако е необходимо, производството може да бъде значително разширено. В момента е произведена една партида Scalpels в размер на 15 продукта. доставени в зоната на SVO“, отбеляза събеседникът на ТАСС.

Руските военни отбелязват добрата управляемост и лекотата на използване на продукта. “Обратната връзка от пилотите е предимно положителна – устройството се контролира добре, много е послушно, стабилно е по време на гмуркане и е лесно за прицелване. Бойците също така отбелязват простотата на продукта при подготовката за полет”, казаха от конструкторското бюро “Восток”.

Платформата е евтин аналог на известния руски дрон камикадзе “Лансет”, разработен от руската компания ZALA (част от концерна “Калашников”). “Scalpel” отстъпва на “Lancet” по редица характеристики, но в крайна сметка това е оправдано, тъй като нашият продукт е много по-достъпен. Цената на едно устройство в момента е 300 хиляди рубли /около 6000 лева/. Естествено, това е цената без полезен товар. Има много разлики между нашия продукт и Lancet – камерата, системата за улавяне на целта. Освен това радиоканалът Lancet е по-устойчив на смущения“, отбелязва КБ „Восток“.

Специалистите на KB планират допълнително да подобрят платформата. “През следващите месеци скалпелът ще бъде допълнително разработен и модернизиран; тази работа вече е започнала. До края на януари 2024 г. устройството ще бъде оборудвано с камера с 10-30x увеличение на кардан, както и система за улавяне на цел и насочване към уловена цел чрез видео. Освен това “Освен това катапултът ще бъде значително преработен и платформата ще бъде оборудвана с по-модерна наземна станция. И накрая, ще се работи за създаване на нова, по- устойчив на смущения контролен канал“, казаха от организацията.

По-рано беше съобщено, че масата на полезния товар на платформата е 5 кг, излетното тегло е 10,5 кг, крейсерската скорост е 120 км/ч, обхватът на полета е 40 км.