Най-голямата щета на зърнената реколта в Добруджа нанесе сушата, но стопаните извлякоха поуки и от грешки, коментира браншовик

0
1036

Добрич, 17 юли /Юлияна Христова, БТА/
Най-голямата щета на зърнената реколта в Добруджа нанесе сушата, каквато не е имало от 2001 година, но земеделците извлякоха поуки и от допуснати грешки, коментира пред БТА след края на жътвата председателят на Добруджанския съюз на зърнопроизводителите Радостина Жекова.
Кампанията в Добричкия регион приключи с реколта от 216 000 тона зърно при среден добив 178 килограма, според данни на Министерството на земеделието, храните и горите. През миналото лято зърнопроизводителите прибраха поне три пъти повече – 719 400 тона при среден добив 553 килограма.
В земеделието има цикличност и тази година се оказа низ от неблагоприятни фактори. Още сеитбата започна при недостиг на влага – с около 300 литра на квадратен метър по-малко от обичайното, а през февруари вместо 50 литра, както се очакваше, паднаха само пет, поясни Жекова. Тя допълни, че доверявайки се на прогнозата за мартенски валежи, каквито така и не са съживили нивите, стопаните са наторили посевите, а азотът в такива условия също прегаря пшеницата. Дъждовете преди началото на жътвата пък са измили зърното и показателят за хектолитър в някои масиви е паднал до 55 при изискване от търговците за над 77.
За есенната сеитба зърнопроизводителите по-внимателно ще подберат сортовете, каза председателят на браншовия съюз. Според Жекова във всяко стопанство се отглеждат поне по 3-4 сорта пшеница, сред които, макар и с неголям дял, и български, но и родната селекция не е дала по-добри резултати в катаклизма със сушата.
Пазарът на зърно в Добричка област вече върви при цена с 10 на сто по-висока, отколкото при старта на жътвата. Търговците предлагат по 320-330 лева за тон пшеница без особени качества и по 350-360 лева за хлебната, добави председателят на Добруджанския съюз на зърнопроизводителите.

Жътвата на пшеницата в Добричка област завърши с прибрана реколта от 216 000 тона, съобщиха на БТА от пресцентъра на Министерството на земеделието, храните и горите. Комбайните са ожънали 1 213 413 декара с културата при среден добив от около 178 килограма.
В Добричкия регион, който традиционно е лидер в производството на хлебно зърно, през тази стопанска година поради неблагоприятните климатични условия пропаднаха около 32 800 декара с пшеница. Според земеделските производители безснежната зима и сушата са снижили драстично и добивите.
Земеделските стопани добиха през миналото лято в житницата на България 719 400 тона зърно при среден добив 553 килограма.