От 2 юли насам са регистрирани над 10 пожара в земеделски масиви в Добричка област, каза за БТА главен инспектор Тихомир Катранджиев, началник на сектор „Пожарогасене и аварийно-спасителна дейност“ към Регионалната дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“.

Почти всеки ден имаме произшествия в посеви, стърнища… Почти нямаме пропуск, за разлика от предните две лета. Не знам какво се случва тази година – дали температурите са по-високи, но имаме доста произшествия, допълни той.

Три от пожарите са резултат от запалване на зърнокомбайни – един вследствие на забуксували ремъци и два от късо съединение, обясни гл. инсп. Катранджиев. Има и един случай на късо съединение в далекопровод. Умисъл е предполагаемата причина за пламъците в землището на тервелското село Кладенци, които унищожиха 600 декара пшеница. От началото на месеца в общините Каварна, Крушари и Шабла са изгорели над 90 декара зърнени култури.

Гл. инспектор Катранджиев призова гражданите да се въздържат от палене на огън, да съблюдават противопожарните мерки и да не изхвърлят угарки от цигари. „Всичко е сухо и даже за една трева – на пръв поглед безобиден пожар, ние изкарваме и трошим техника за половин милион. Не дай си, боже, в същото време да се наложи наистина да помагаме на някого и техниката да е повредена. Всички живеем в един общ свят и трябва да се отнасяме с повече разбиране един към друг“, допълни той.

От началото на жътвата районните служби и Регионалната дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ в областта са извършили 63 проверки, каза гл. инспектор Стоян Георгиев, началник на сектор „Превантивна и контролна дейност“. Проверени са 168 зърнокомбайна, 466 трактора и камиона с ремаркета. Съставени са два акта за административно нарушение по време на жътва – за непроверени пожаротехнически средства и за липсваща пожарозащитна ивица.

Към газови компании, енергоразпределителни дружества, пътностроителни и други фирми са изпратени 11 писма с превантивен характер. Получени са над 100 уведомления от земеделски производители за започване на жътва. Към момента са ожънати около 200 хил. декара пшеница и ечемик, каза още гл. инспектор Георгиев.

АЛЕКСАНДРА АНТОНОВА / БТА