Пожарникар доброволец загина, а още двама души се изчезнали тази нощ при наводнения в Северна Италия, предаде “Франс прес”, като се позоваха на спасители.

Местни жители и туристи наблюдават във Венеция висок прилив, наводнил десетки магазинчета и хотели, както и прочутия площад “Сан Марко”. Максимално ниво на водите се прогнозира по обяд, когато се очаква приливът да бъде спрян от новата система от мобилни диги. В момента водата стига до 1,35 м; през ноември миналата година в града бе измерено равнище от 1,87 м, едно от най-високите, регистрирани някога, припомня АФП.

Венеция за първи път използва бариерите срещу наводнения след предупреждението, че бурята може да предизвика “висока вода”, съобщи “Ройтерс”.

Системата от 78 жълти бариери в началото на венецианска лагуна започна да се издига отморското дъно повече от три часа преди прогнозирания максимум на прилива.

Системата от бариери “Мойсей” е на стойност 5,5 милиарда евро. Изграждането ѝ беше съпътствано от скандали за корупция и надхвърли бюджета си, заради което графикът беше просрочен. Работата по нея започна през 2003 г. Тя беше тествана през юли и инженерите прецениха, че е готова за използване при лошо време.

Новата система от бариери срещу наводнение, използвана днес за първи път, успешно защити Венеция от “високата вода”, съобщи “Ройтерс”.
Това е голямо облекчение а града след дългогодишни наводнения.

“Днес всичко е сухо – написа кметът Луиджи Бругнаро в “Туитър”. – Гордост и радост”.

Наводненията във Венеция се дължат на комбинация от фактори, изострени от изменението на климата – повишаване на морското равнище и необичайно високи приливи, както и слягане на сушата. Системата “Мойсей” е проектирана да защитава Венеция от приливи до 3 метра, далеч над сегашните.

Във Франция стотици пожарникари издирват днес най-малко 9 души, които са в неизвестност след проливни дъждове и свлачища, унищожили жилищни сгради и отрязали от света цели села в долините около Ница, в югоизточната част на страната.

Сред изчезналите има двама пожарникари и един жандармерист. Спасителни екипи подпомогнаха тази нощ и десетки изпаднали в бедствено положение в община Сен-Мартен-Везюби с 1400 жители.

Пороите отнесоха вчера един от мостовете в района и оставиха без ток хиляди домакинства. Телефонните и другите връзки са много несигурни. Хеликоптери се включиха тази сутрин в издирвателните операции, но видимостта остава лоша, въпреки че вече не вали. Затворени са редица пътища в пострадалия район.

Източник БНР

http://epicenter.bg

 

loading...