В един период от своята богата история Венеция е имала оживен квартал „с червени фенери“ в най-комерсиалната част на града – района на Риалто. Проституцията не само била законна, но градската управа активно я окуражавала.

От там смятали, че тези работещи жени, които били известни из цяла Европа със своя ум, чар и елегантност, привличали рояци мъже – важни и силни мъже за своето време като банкери, принцове и търговци, и давали своя принос за развитието на търговията в града.

Освен това властите използвали проституцията, за да държат пияните млади мъже далеч от проблеми. Някога Свети Августин от Хипо казал, че „ако се премахнат проститутките, светът ще бъде погълнат от похот“.

В същия дух през 13-и век Свети Тома Аквински обявил, че „ако проституцията се преследва, безотговорните похотливци ще съсипят“ обществото. Той сравнил проституцията с отходния канал в един дворец.

„Ако махнете отходната яма, дворецът ще стане нечист и зловонен“, казал той.

Самата проституция се смятала за зло, но необходимо зло, и помагала да се опазят почтените жени от необузданите животински страсти на мъжете, които биха могли да доведат до много по-тежки престъпления – като изнасилване, изневяра, мастурбация, содомия и хомосексуализъм. Последните две докарвали на венецианските власти големи главоболия.

Един от начините за справяне с тази ужасна извратеност бил да карат куртизанките да стоят на един определен мост и да излагат на показ гърдите си. Управниците се надявали, че при щедрата гледка на мост, пълен с гърди мъжете ще забравят за хомосексуалността си.

Проституките стояли и на балконите и прозорците близо до моста и развявали прелестите си, за да съблазняват хомосексуалистите.

Не е ясно дали тази усилия са дали резултат, но определени са дали своя отпечатък върху моста. Все още го наричат „Моста на ци*ите“ или Ponte delle Tette.

https://pochivka.blitz.bg

 1. ДОБРУДЖАНЦИ
 2. НДТ – НОВА ДОБРУДЖАНСКА ТРИБУНА – NDT NEWS
 3. ДОБРИЧ: ВЧЕРА-ДНЕС-УТРЕ
 4. ВИЖДАМ ТЕ КАТ – БЪЛГАРИЯ
 5. МУЗИКА ЗА ДУШАТА – ВАШИТЕ ЛЮБИМИ ПЕСНИ И МЕЛОДИИ
 6. БЪЛГАРИТЕ
 7. РИБОЛОВ
 8. ГЮВЕЧ
 9. БЪЛГАРИЯ-ТУРЦИЯ BULGARIA-TURCIA
 10. България – Китай 中国保加利
 11. ВСИЧКО НАКУП В PINTEREST
 12. ЯБЪЛКИТЕ НА РАЗДОРА: жени – пари – власт

Andrea Prince

 1. ЯБЪЛКИТЕ НА РАЗДОРА 2: жени – пари – власт
 2. ЗВЕЗДИТЕ НА ИНСТАГРАМ – STARS OF THE INSTAGRAM – ЗВЕЗДЫ ИНСТАГРАМА
 3. ВСИЧКО НАКУП В PINTEREST
loading...