Американските разузнавателни служби са разгърнали в Източна Европа кампания, насочена срещу добросъседските отношения с Русия, а неин епицентър е България. Това заяви пред ТАСС говорителят на руската Служба за външно разузнаване (СВР) Сергей Иванов.

„Според получена информация спецслужбите на САЩ са разгърнали мащабна кампания в страни от Източна Европа за дискредитиране на политически и обществени дейци, които са за развиване на добросъседски отношения с Русия. За тези цели се мобилизират агентура и неправителствени организации, финансирани от официалните ведомства на САЩ”, заяви Иванов.

Той допълни, че „епицентър на такава кампания на Балканите е България, където редовно се инсценират „шпионски“ скандали с последващи „необосновани изгонвания на руски дипломати“.

Като пример за поредна акция от този тип Иванов посочи разпространяването на невярна според него информация, че основната тема на разговор между директора на Службата за външно разузнаване Сергей Наришкин и шейх Мохамед бин Рашид Ал Мактум на 10 февруари е била съдбата на българския бизнесмен Васил Божков, който беше задържан в ОАЕ.

„В резултат на нашето разследване беше установено, че източникът на тази „сензационна” информация е представител на българските специални служби в една от страните в региона, контролиран и насърчаван от американците, които насочват работата му срещу руските интереси”, каза Иванов.

Той подчерта, че „фалшифицирането на информация относно съдържанието на срещата между шейх Мохамед и директора на Службата за външно разузнаване също има за цел да усложни междудържавните отношения между нашите държави и сътрудничеството между специалните служби на ОАЕ и Русия“.  https://www.vesti.bg