МЛАДИ АКТЬОРИ ПРЕДСТАВИХА “МИЛИОНЕРЪТ”

0
1359

Своя патронен празник отбеляза на 21 ноември СУ “Йордан Йовков” в Тервел. Денят бе посветен на почитта към Певеца на Добруджа. Училищното знаме, изнесено с подобаваща почит и преклонение, даде начало на тържеството. Малки и чаровни, но много опитни водещи припомниха факти от живота на Йовков. Балерини като кукли изтанцуваха своя танц на малки принцеси, децата от вокална студия „Тервел“ поднесоха свои песни.

Но тържеството имаше кулминация – пиеса в четири действия, комедията „Милионерът“, представена от ученическа театрална група от 14 ученици, ръководени от учителите по литература Росица Стратиева и Христо Риков. В ролята на г-жа Масларска, Присила прикова вниманието на публиката с въздействащата си игра. Г-н Масларски (Кенан) бе уверен и убедителен в своята роля. Ясмин и Алпай (Евгения Масларска и д-р Кондов) пресъздадоха посланията на автора и спечелиха симпатиите на зрителите с нежната , истинска любов на героите си.

Обществеността“, люшкаща се между „осанна„ и „разпни го“ по отношение на бедния, случайно забогатял млад ветеринарен лекар Кондов, бе колоритно представена от Николета (в ролята на Христина), Петър (Кокичков), Йордан (Бубев), Еркан (Фъргов), Джансел (Любенова), Арма (Полина), Виолина (Фъргова), Ясин (Чунчев), Веселена (Анка) и Екатерина, в ролята на Фанка.
“Декорите, костюмите, сценичното осветление, препълнената зрителна зала, подкрепата на ръководството, аплодисментите на родители, учители и приятели – всичко това е неповторимо изживяване, което кара мен и децата да мечтаем за голямата сцена и признанието на истинските професионалисти“, сподели Росица Стратиева. Тя посочи, че с подаръка си за патронния празник на училището Община Тервел поставя началото на собствен училищен театрален реквизит за поставяне на произведения на Йовков. Първото попълнение в него са мъжка и женска добруджанска носии, вече се работи и по мъжка и женска котленски носии. Идеята е училището да създаде собствен музей на Йовковите образи, като костюмите , освен с цел онагледяване на уроците по литература, се ползват и за театрален реквизит. А младите актьори от „Милионерът“ бяха изненадани от Община Тервел със специална награда – посещение на  избрана от тях театрална постановка в народен театър „Иван Вазов“ в София. Децата вече направиха своя избор  -„Идеалният мъж“ на Оскар Уайлд. НДТ