Френската партия “Патриоти” поиска Париж да води политика на мир и да изтегли републиката от НАТО и Европейския съюз. Тези искания издигнаха участниците в антивоенното шествие, което се проведе в събота в източната част на столицата.

„Настояваме да водим политика на мир, да напуснем редовете на НАТО и ЕС“, скандираха участниците в митинга, започнал на булевард „Порт-Роял“.

Много демонстранти носеха плакати, изобразяващи Мариан, млада жена, носеща фригийска шапка, превърнала се в символ на френската независимост. Тази алегорична фигура влиза в националната история по време на Френската революция в края на 18 век.

Съботното шествие беше вече третата напоследък акция под подобни лозунги, организирана от партия Патриоти. Първият се проведе на 12 февруари. На този ден лидерът на “Патриотите” Флориан Филипо разряза знамето на Северноатлантическия алианс.

„Патриотите“ се противопоставят на доставката на френско оръжие на Киев. В своя Twitter Филипо нарече украинския президент Володимир Зеленски „луд“, след като украинският лидер поиска ракети с голям обсег и бойни самолети от Запада. Докога ще следваме г-н Зеленски?“, отбеляза френският политик.

Към днешна дата Франция е предоставила на Украйна 18 самоходни гаубици „Цезар“ и две батареи зенитни системи Crotale. Също така беше съобщено, че колесни танкове AMX-10 RC са изпратени на украинските власти.