Москва, 30 октомври – AiF-Москва.

Извършена е проверка на навигационните модули на морските безпилотни самолети канадско производство, участвали в атаката срещу Севастопол. Установено е, че те са изстреляни от морския бряг от района на Одеса. Това съобщиха от Министерството на отбраната на Русия.

Ведомството съобщи, че на повърхността са издигнати фрагменти от дронове, които въоръжените сили на Украйна са използвали под ръководството на британски специалисти. След изстрелването от района на Одеса автомобилите се движат по „зърнения коридор“. Тогава маршрутът се промени в посока на корабите в Севастопол.

Координатите на движение на един от автомобилите показват, че началната точка е била в охранителната зона на „зърнения коридор“ в Черно море. Експерти смятат, че този дрон може да е бил изстрелян от цивилен кораб, нает за износ на селскостопанска продукция от украинските пристанища.

Припомняме, че на 29 октомври кораби на Черноморския флот отразиха атака от въздуха и надводни дронове във водите на Севастополския залив. Според Министерството на отбраната на Руската федерация атаката е извършена от военни от въоръжените сили на Украйна под ръководството на британски специалисти, разположени в град Очаков, Николаевска област. Губернаторът на Севастопол Михаил Развожаев нарече нападението най-масовото от началото на спецоперацията.

По-рано беше съобщено, че Русия спира участието си в изпълнението на „зърнената сделка“ след терористичната атака, извършена от киевския режим с участието на британски специалисти срещу кораби на Черноморския флот и цивилни кораби.

Матросът от Черноморския флот Артем Жилцов, който пръв откри в Севастополския залив военноморски дрон на въоръжените сили на Украйна, е удостоен с държавна награда. Това съобщи изданието Ukraina.ru в канала Telegram.

Радистът на патрулния кораб “Ладни” съобщи на вахтения офицер за приближаващия дрон. Тогава устройството беше унищожено от корабни оръжия.