8 април е празник на ромската общност по цял свят. Международният празник на ромите е обявен през 1992 година по идея на ООН и Европейския съюз, подкрепена от Международната организация „Романо юнион“.

Ромският празник в Каварна се проведе в квартал „Хаджи Димитър“. Специални гости на празника бяха: Нина Ставрева – кмет на Община Каварна, Дарина Колишева – секретар на Община Каварна, Ани Русчева – представител на голф игрище „Тракийски скали“ и Мартин Башев – областен председател на „Евро Рома“.

„Днес на 8 април цялата ромска общност по целия свят празнува своя празник. В Каварна са най-работливите и интелигентни роми в цялата държава. В Община Каварна българи и роми винаги сме живели в разбирателство и приятелство. Пожелавам на всички вас да бъдете здрави, все така работливи! Да са спорни делата ви! Прекрасен празник, братя роми!“ – с тези думи кметът на Община Каварна Нина Ставрева поздрави всички празнуващи.

Мартин Башев връчи грамота на госпожа Ставрева за принос в развитието на етническа толерантност, с която й се присъжда званието „Почетна ромка“. Същото звание получи и госпожа Русчева.

В празничната програма се включиха и малчуганите от детска градина „Детелина“, ученици от начално училище“Братя Миладинови“ и оркестър „Росен Асенов“.

Галя ВЕЛЧЕВА