В София се провежда национален протест на КНСБ и КТ “Подкрепа”. Различни организации и браншове подкрепят протеста и са част от него. Протестът започна от площад “Народно събрание”, а около обяд тръгна автошествие с над 1000 автомобила, което ще премине по основни булеварди и се очаква да блокира целия град.

Протестът е мащабен – недоволните синдикати настояват управляващите да чуят исканията им и да вземат спешни решения – достоен труд и край на ниските заплати. Основното искане е минималната работна заплата да бъде повишена от 710 лв. на 810 лв. и това да стане още от 1 януари 2023 г.

Според синдикатите реалната инфлация у нас е много повече от 20%, а хората живеят в мизерия. Липсата на редовно правителство влияе негативно на разговорите, но според протестиращите има възможност и служебното правителство да отпусне необходимите средства.

Синдикатите при Радев: Искаме редовен кабинет и нов бюджет

Президентът Румен Радев прие на среща ръководствата на двата най-големи синдиката у нас – КНСБ и КТ “Подкрепа”.

“В трудни моменти отново сте на страната на хората и споделям тревогите на хората – за доходите, предстоящата зима, за подкрепата. А и затова, че търсите диалога с всички институции, от които зависи това да се случи. Тук съм, за да ви изслушам, защото едно е тревогата, но друго е какво предлагате, как да бъдат подпомогнати тези, които взимат важните, неотложни решения, така, че тази зима българските граждани да минат по леко”, обърна се към тях държавният глава.

Пламен Димитров от КНСБ поиска от президента – страната ни да има редовен кабинет, както и доходите да догонят новите ценови равнища от инфлацията.

“Но това не променя необходимостта да имаме бюджет за 2023-а година, независимо дали от служебен или редовен кабинет, а не удалжаване на настоящия”, настоя синдикалният лидер.

“Без него няма да могат да се приложат социални мерки за подкрепа на хората и бизнеса”, посочи той.

“Няколко пъти съм настоявал да има бюджет, но в края на краищата бюджетът е финансовият план, които изрязава политиката на правителството и парламентарното мнозинство, а такова в момента няма. Не е работа на служебно правителство да прави политика по доходите на хората”, настоя на свой ред Радев.

По думите му досега служебно правителство никога не е внасяло Закон за държавния бюджет, но е внасял актуализации към годишния бюджет.

“В момента знаете какво е състоянието на НОИ, за да се стабилизира и тази институция, не, че нашите пенсионери не заслужаат, напротив, но са важни механизмите за това увеличаване”, категоричен бе президентът.

Румен Радев отсече, че държи на разделението на властите, “да не давам повод за скепулации, че президентът се стреми към цялата власт”.

“Има страх в партиите да вземат властта през зимата, а това не е честно към българските граждани, защото в трудни времена е честно да се поеме политическа отговорност. Това е още един стимул, подканване към партиите да влязат в роля, да намерят диалога и консенсуса, за да има редовно правителство с ясна политика за развитието на икономиката и доходите на хората”, обърна се той към партиите в парламента.

Разговорите на “Дондуков” 2 идват на фона на мащабния протест на работещи от страната: “За повишаване на доходите и запазване на работните места”, парализирал София с митинг и автошествие.

Основното искане на дошлите под знамената е за увеличение на доходите още до края на тази година заради натрупаната близо 20-процентна инфлация, както и за бързо приемане на Бюджета за следващата година, в който да се заложи поне 13% ръст на заплатите както в бюджетния сектор, така и в частната сфера.  https://trud.bg/