• Депутати от ГЕРБ определиха думите на Николай Денков за експертите в проекто-кабинета като безсмислени, защото всеки министър изпълнява политическата програма на партията, която го е номинирала.
  • Депутати от ППДБ пред “Труд news”: Редовно правителство, но не на всяка цена
  • Министри като министри от ГЕРБ-СДС няма да има, каза номинираният за премиер
  • Мария Габриел не е фактор в ГЕРБ

Моралът ще надделее над перверзните политически сметки и правителство с мандата на ППДБ няма да има, коментираха пред “Труд news” депутати от ГЕРБ-СДС. Според тях мандатът на Николай Денков е “обречен на пълен провал” тъй като дори и да намери нови кандидати за министри на местата на отказалите се и на отказаните за постовете, то народни представители и от двете коалиции ППДБ и ГЕРБ-СДС няма да гласуват “За” това правителство. Дори да бъде внесен състав в пленарна зала, твърде е възможно кабинетът да не събере мнозинство, сочат предварителните изчисления на представители и от двете парламентарни групи.

Оценките на депутати за литературните приказки за “замразяване, размразяване и слънчеви лъчи” са всичко друго, но не и политическа реч. Депутати от ППДБ заявиха лаконично пред “Труд news”, че е “важно да има редовно правителство за страната, но не на такава цена”. Освен това в ПП имат и още едно опасение, че е твърде възможно ДБ да напуснат съюза и те да останат сами. Резултатът на партията както самия Кирил Петков признава пред НС на ПП, не би бил повече от 7 процента, което означава, че ПП сами могат да постигнат 22-24 депутати.

Още сутринта в сряда около 10.00 часа Мария Габриел притича до кабинета на председателя на НС и без да отговаря на журналистически въпроси се шмугна вътре. След нея влязоха лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов, Томислав Дончев, както и Кирил Петков, Асен Василев и Николай Денков. Срещата продължи повече от 3 часа, но Борисов си тръгна още преди първия час.
Томислав Дончев и Мария Габриел не коментираха нищо пред медиите, а Николай Денков обяви, че се обсъждат имена на министри. “Министри на ГЕРБ в бъдещото правителство няма да има. Обсъждаме състав и структура на кабинета. Диалогът е конструктивен”, каза Денков. Той каза още, че “няма да има проблем с администрацията, за което ще се изготви съотвентия документ, а вторият е персоналният състав на кабинета”. “Министри като министри от ГЕРБ-СДС няма да има. Това, което има, е състав, от който тръгнахме. Приемаме експерти отвсякъде като предложения, въпросът е кои са най-добрите”, заяви Николай Денков.

Думите му бяха определени от народни представители на ГЕРБ като напълно безсмислени, тъй като според тях няма как министрите да не са политически обвързани. “Министрите изпълняват на партиите, които са ги излъчили”, казаха народни представители от ГЕРБ-СДС с многогодишен опит. Голяма част от сериозните хора в парламента твърдят, че в основата на всички недоразумения, включително и на така наречените “замразявания”, “размразявания” на преговорите е Мария Габриел, която не е никакъв фактор в ГЕРБ. От останалите парламентарни групи коментираха, че цената на кабинет с мандата на ППДБ ще е висока и за съжаление ще бъде платена от българския народ. Казаха и, че тази цена ще е много по-висока от нови предсрочни избори, които честно да преподредят конфигурацията в парламента след скандалните изказвания от НС на ПП.

От БСП, ИТН и “Възраждане” призоваха по най-бърз начин да се върви към предсрочен вот.

Стойчо Стойчев, политолог, пред “Труд news”: ГЕРБ-СДС и ППДБ са в кръгова отбрана и е нормално да формират мнозинство

Няма нищо по-логично в момента да се реализира вторият мандат и той да се реализира във формата ГЕРБ-ППДБ, защото особено в развоя на ситуацията през последната седмица, записите около “Промяната”, активизацията на прокуратурата по отношение на Борисов и други лица прави така, че все по-силно да се консолидира това мнозинство около ПП и ГЕРБ.

Ако е имало някакво съмнение, че след записите на “Промяната” двете коалиции трябва да направят общ кабинет, за да реализират приоритети и реформи, при тях вече е ясно, че няма по-добро действие и всяко друго би било животозастрашаващо за техните организации. Пътят е общ кабинет и общо мнозинство, което в много решителни стъпки да изземе инициативата на президента Румен Радев и главния прокурор Иван Гешев и да наложи своето управление. Парламентарната република малко я позабравихме как функционира. Президентът успя да позиционира свои кадри и да реализира свои политики във всички сфери на управлението, най-вече в сферата на сигурността. Разбира се, ситуацията в онзи момент му е позволявала това, а гражданското общество тогава го аплодираше, защото тогава президентът беше добър, а Гешев и ГЕРБ-лоши.

При положение, че и двете коалиции ГЕРБ-СДС и ППДБ са в кръгова отбрана, в момента няма нищо по-нормално от това, да формират едно мнозинство.

Цветанка Андреева, политолог: Парадоксът е, че сега ГЕРБ са тези, които могат да спасят ПП

Двете коалиции имат общи цели

Абсурдната ситуация ще обедини партиите, за да съставят правителство. Добре в двете коалиции ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС да се опитат да разширят парламентарната подкрепа.

Вече има толкова много сюжети – сюжети на различни войни. Ние сме в затъмнение, свързано с политическата криза, вече трета година. Този цикъл не свършва. Политиците са единствените, които могат да върнат властта там, където ѝ е мястото.

Скандалът около ПП ще ги направи доста по-гъвкави не толкова в желанието си да се защитят персонално, колкото да осигурят битието си на политическа партия. Те, заедно с ГЕРБ, са гръбнакът, който може да изгради редовно правителство.

ПП трябва да дадат гаранции пред ГЕРБ, че няма да изпълнят тези си властови намерения, които чухме в записа (за чистка в администрацията и т.н., б. р.), и че няма да играят двойна игра. Атаката срещу ПП е атаката, която гледахме преди 3 години срещу ГЕРБ. Парадоксът е, че сега ГЕРБ са тези, които могат да спасят ПП – да оцелее чисто политически. ГЕРБ спасяват фундамента на демократичните устои, ако решат да направят редовно правителство, ако успеят да се договорят. Не е лесно решение. В момента двете коалиции имат общи цели и са ясни. В такова правителство има и смисъл, и живот.

Това, което наблюдаваме, не е правосъдие, а междуинституционална война. Когато обществото получи гаранции, че правовият ред е възстановен и ще се раздава правосъдие, а няма да се стига до дела-бухалки, които ще бъдат наказателни акции срещу политиците – имунитетът защитава депутатите именно от това – да няма саморазправа с тях.

В момента са атакувани водещите лидери на партии, които се очаква до 5 дни да съставят правителство. Имунитетът в този случай играе роля не на персонална защита, а защита на политическия процес.

Президентът се е превърнал от държавен глава с представителни функции в глава на изпълнителната власт за много дълъг период.

Това измести властта от институциите. Оказа се, че е в ръцете на някакви недотам формални кръгове и е еднолично в ръцете на президента Радев, който се оказа, че сам трябва да контролира собствената си власт.

Не радикализмът в нагласите, а напротив – консенсусът ще ни изведе от този хаос и ще сложи край на политическата криза.

Станислав Балабанов, секретар на ПГ на ИТН: ГЕРБ и ППДБ вървят към видимо уродливо управление

ГЕРБ и ППДБ вървят към видимо уродливо управление. Такова правителство няма да се понесе от нервите на българските граждани и ще бъде изметено.

Сега, за разлика от нас, трябва да питате бъдещите коалиционни партньори, евентуални, на ГЕРБ, как ще постъпят в тази ситуация. От “Има такъв народ” сме казали, че никой не е над закона и ако има достатъчно доказателства, дали се казва Радостин Василев, или Бойко Борисов, трябва да носи отговорност за действията си.

Костадин Костадинов, лидер на “Възраждане”: Инатът на ППДБ да съставят правителство може да унищожи България

Още от началото на работата на този парламент ние говорим, че няма как да има стабилно редовно правителство.

Всъщност тази задълбочаваща се криза, която по-скоро прилича на един очистителен процес, продължава да се засилва.
Единственият вариант е да отидем на нови избори. Инатът на ППДБ да съставят правителство може да унищожи България. ПП вече нямат никаква морална и законова легитимност за това нещо, защото те са доказани, след вчерашното изслушване, агенти на чужда държава и трябва да бъдат арестувани, а не да участват в управлението на държавата.

От вчера се появиха твърдения, че България трябва да стане протекторат на Европейския съюз, ако не се състави правителство на продължаваме предателството и доносническа България. Нека го кажа още веднъж – тези хора искат България да престане да съществува като държава. Те са заплаха за националната сигурност и трябва да бъдат арестувани. Не знам защо все още ги допускат в сградата на Народното събрание.

Атанас Атанасов, съпредседател на ДБ: Право е на Николай Денков да подбере кандидатите за министри

Снемането на имунитета на Бойко Борисов зависи от него. Това е целенасочена атака срещу Борисов и е атака, която цели да се провали втория мандат за съставяне на правителство. Ние не сме перална машина. Борисов нека се бори и защитава. Дали и какво има в папката за “Барселонагейт” – аз не знам.

Аз съм сигурен, че ако Борисов нямаше имунитет, вчера още щяха да го арестуват, за да се нагнети обстановката и да не се позволи на ГЕРБ да даде подкрепа за втория мандат.

Гешев и Радев работят да не се създаде правителство. Служебната власт има интерес да продължи до местните избори, тъй като има замисъл в президентската институция една част от служебните министри да бъдат издигнати от инициативни комитети за кметове.

Всеки политически проект, създаден от президент, катастрофира. Някои позиции ще бъдат променени, за да придобие правителството експертен профил. Право е на Николай Денков да подбере кандидатите за министри. Той води разговори, за да окомплектова екип. Ние сме му дали мандат да подбере и предложи. Парламентарната група ще го гласува. Трябва да бъде съгласувано и с Мария Габриел. Правителство с втория мандат ще бъде съставено.

Корнелия Нинова, лидер на БСП: Лицемерие, страх и алчност за власт

Борисов да си даде сам имунитета. Щом твърди, че е невинен, да го докаже в един прозрачен съдебен процес. Ако не се откаже сам от имунитета си, означава, че страхливо се крие от правосъдие.

При положение, че се стигне до гласуване, ние ще гласуваме за свалянето му. Интересно е как биха гласували коалиционните му партньори от ПП и ДБ. Тези, които го арестуваха незаконно, днес го спасяват от законна процедура за търсене на отговорност.

Тези, които до вчера издигаха като знаме борбата с корупцията, днес я прикриват с парламентарни хватки. Лицемерие, страх и алчност за власт. Коалиция на омертата.

Лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ: Свидетели сме на тотален разпад на държавата

Свидетели сме на тотален разпад на държавата. Всяка една от трите власти – законодателна, изпълнителна, съдебна, има своите проблеми, и то не от днес. И в един момент в тази ситуация вече наблюдаваме война между институциите и различните власти.

Тук в тази ситуация от политическа гледна точка и целесъобразност може да има различни решения, но юридическата страна на нещата си има своите компетентни органи.

Формулата за излизане е първо да пресечем деинституционализацията на държавата.

Да има правителство е задължително!

От кого? – от Рамбовци? Които чрез вас, медиите, разбрахме, че почерпени взимат решение за саморазправа с опозицията. От Рамбовци, които на свои партийни заседания не се занимават с проблемите на хората и държавата, не търсят изход от кризите, а се занимават как да натикат и заличат своите опоненти.

От Рамбовци, които не се интересуват от институциите и органите на държавата, а самите те правят и кроят планове как да разрушават дори и службите за сигурност на държавата, за да ги превърнат в партийно политически инструмент, и вие се правите, че за вас нищо не се случва и тези хора трябва да ги овластите? Не мисля, че такъв тип хора трябва да бъдат овластени.  https://trud.bg/