Бизнесът на компанията в Русия ще бъде купен от Александър Говор, съосновател на НефтохимСервис, неговата компания Guide управляваше 25 ресторанта ва веригата в Сибир. Сега руската верига ресторанти ще се развива под нова марка, съобщиха руски медии.

Компанията обяви сключването на договор за покупко-продажба с Govor. „Съгласно условията на сделката, г-н Говор придобива цялото портфолио от ресторанти на веригата и ще го доразвие под нова марка“, се казва в съобщението.

Споразумението подлежи на регулаторно одобрение и се очаква сделката да приключи през следващите седмици.

Споразумението предвижда служителите на предприятията да продължат да работят при настоящите условия в продължение на две години. Купувачът ще финансира и заплатите на корпоративните служители, които работят в 45 региона на страната до приключване на сделката. Освен това ще извършва плащания по съществуващи задължения към доставчици, наемодатели и комунални услуги.

Говор е съосновател на петролната рафинерия NefteKhimService (собственик на нефтената рафинерия Yaya; за 2021 г. приходите са 97,5 милиарда рубли, печалбата е 483 милиона рубли, според SPARK), собственик на хотел Park Inn и Grand Верига частни клиники Медика в Новокузнецк. Бизнесменът е единственият основател на Guide LLC, която развива франчайза на McDonald’s в Сибир, и е мрежов партньор от 2015 г. Той управлява 25 ресторанта на McDonald’s в районите на Кемерово, Новосибирск, Томск, Република Алтай, както и в районите на Алтай и Красноярск.

Говорител на Govor отказа да коментира закупуването от RBC на бизнеса на McDonald’s в Русия.