Любителски кадри от 40-те години на миналия век ще бъдат озвучени на живо в концерт

0
16


Любителски кадри от 40-те години на миналия век ще бъдат озвучени на живо в концерт, който ще се състои на 9 ноември в Дома на киното. Това съобщават инициаторите от „Киноклуб супер 8” – колектив от четирима артисти, обединени около идеята да събират, съхраняват и разпространяват любителски домашни филми от България, заснети на 8 мм, супер 8, 16 мм и редкия формат 9,5 мм.

С инициативата, наречена „Кинолюбителите“, поставяме фокус върху по-специални и интересни колекции от нашия архив, разказват от „Киноклуб супер 8”.

Първата колекция е на видния математик, ветеран от Балканската и Първата световна войни Серафим Мънков (1881-1963). През 40-те години на ХХ век той има любителска кинокамера, формат 9,5 мм, с която снима ежедневието на своето семейство, празници, исторически моменти, както и присъствието на немски войници в България по време на Втората световна война.

„Форматът 9,5 мм е малко познат у нас – той е първият любителски формат, изобретен във Франция от компанията „Пате“ през 1922 г. Разпространява се основно във Франция и Великобритания, а в края на 40-те години губи конкурентоспособност пред 8 мм лента на Кодак“, разказват организаторите на концерта. На живо ще свирят Хайди Фиал и Емил Киндлайн, музиканти, които от години правят музика за стари филми и особено любителски филми.

В „Киноклуб супер 8“ са Неда Миланова, Тихомир Стоянов, Кеворк Ванлян и Богомил Димитров.

/ДД

/АКМ/



Източник БТА