Членът на борда на Pfizer д-р Скот Готлиб каза в петък, че пандемията от Covid-19 в Съединените щати може да приключи до януари, тъй като тогава ще влязат в сила изискванията за ваксинирани на работното място.

Изискването от страна на Администрацията по професионална безопасност и здраве (OSHA) за налична ваксина на работното място започва на 4 януари за всяка компания с най-малко 100 служители. Около 84 милиона работници от частния сектор трябва да получат или втората си доза на ваксините на Moderna или Pfizer, или една доза от ваксината на Johnson & Johnson до тази дата или да бъдат подложени на редовни тестове за коронавируса.

“Тези изисквания, които ще бъдат въведени до 4 януари, наистина идват в края на тази пандемия. До 4 януари тази пандемия може да приключи, поне що се отнася до Съединените щати след преминаваме през тази Делта вълна на инфекция. И ще бъдем в по-ендемична фаза на този вирус”, посочи д-р Готлиб пред бизнес телевизия CNBC.
Всички компании, които спазват новите правила на OSHA, също трябва да започнат да прилагат от 5 декември изискванията за носене на маски на закрито за неваксинирани служители. Този персонал трябва също така да започне да подава седмични отрицателни тестове за Covid след 4 януари, за да остане на работа, а всеки, който даде положителен тест, трябва да се постави под карантина далеч от работното място.

Федералният мандат съдържа изключения по религиозни и медицински причини. Служителите, които работят на открито, у дома или в условия, където не присъстват други лица, също са освободени от правилата.

Насоките на OSHA не задължават фирмите да плащат за Covid тестове или маски на служителите си, но на всяка компания, хваната да избягва новите правила, ще бъде наложена глоба в диапазона между 13 653 до 136 532 долара за умишлено неспазване.

Междувременно д-р Скот Готлиб също така рекламира новото лекарство срещу Covid-19 на Pfizer като “защита срещу смъртта и заболяването”, но предупреди, че “то не трябва да се счита за заместител на ваксинирането на повече американци срещу коронавируса”.

“Когато имате терапевтични средства, които са толкова ефективни, това може да бъде в помощ на хората, за които ваксините не работят, за хората, които имат внезапни инфекции. Това наистина е защита срещу смъртта и болестта от тази инфекция”, посочи той.

Междувременно изпълнителният директор на Pfizer Алберт Бурла също говори пред CNBC, подчертавайки, че въпреки обещаващите данни на компанията за антивирусно перорално хапче за лечение на Covid-19, ваксините и бустерните вкасинационни дози все още са важни в борбата срещу коронавируса.

“Фактът, че имаме лечение, изобщо не е причина да не се ваксинираме, всъщност трябва да се имунизираме. Някои за съжаление ще се разболеят“, каза Бурла в интервю за предаването “Squawk Box”.

Противовирусните хапчета са “за хора, които вече се разболяват. Те са за болни хора, целта тук е да не се разболяват хората“, каза Бурла. Тук е мястото на бустерните ваксинационни дози срещу Covid-19, добави той. “Бустерните дози са необходими, защото без тях никога няма да се отървем от този порочен кръг на болестта”.

Някои хора все още изпитват тежки пробивни инфекции и симптоми (заразяване след поставени ваксини) и това е мястото, където новото хапче на Pfizer, ако бъде одобрено, би било най-полезно. “Трябва да стигнем до стадния имунитет”, подчерта Бурла.

Той посочи, че Pfizer планира да предостави данните от проучването на експерименталното Covid хапче “колко се може по-скоро”. “Планираме да ги предостави преди почивните дни за Деня на благодарността”, отбеляза Бурла.

https://trud.bg/