Москва ще отговори на експулсирането на 70 руски дипломати от София, на настоящия етап руското посолство в България не може да работи нормално, каза руският външен министър Сергей Лавров, съобщава РИА Новости.

“По наша оценка, по оценка на Министерството на външните работи, посолството в момента не може да работи нормално. Естествено, ние ще отговорим на нашите български колеги”, каза Лавров по време на пресконференция в Москва.

Руският външен министър Сергей Лавров заяви още, че решението за експулсиране на 70 служители на руското посолство в България е свързано с натиска на Вашингтон върху София.

„Това не е самостоятелно решение на действащия премиер, който има абсолютно открита и категорична проамериканска ориентация, готов е да изпълни всякакви желания на своя суверен“, каза Лавров по време на пресконференция. Той обясни, че „желанията на суверена са да се убие историческата памет у българите, да се разруши основата на отношенията, втвърдени в съвместната борба за независимост и в много други ситуации, включително и в новата история“.  https://trud.bg/