Командването на аерокосмическата отбрана на САЩ празнува 65-ата годишнина от проследяването на околосветското пътуване на Дядо Коледа.

Бъдни вечер е, натрупаното напрежение у децата е преди точката на взривяване. Къде е Дядо Коледа сега? Кога ще получа подаръците си? Дали пътуването му върви гладко? Е, бъдете спокойни, родители,  има спасение – NORAD’s Santa Tracker ви пази.

От 23:00 ч. GMT на 23 декември, посетителите на уебсайта могат да гледат как Дядо Коледа се подготвя за полета си с магическата шейна, как тръгва, както и да проследят околосветското му пътешествие. На 24 декември тракерите по целия свят щe имат достъп до уебсайта на NORAD или приложенията за Android или Apple, за да следят постоянно актуализиран поток от данни за местоположението на Дядо Коледа. Потребителите на Amazon Alexa могат също да поискат вербално точното място на Дядо Коледа и ще го получат.

Уебсайтът предлага разходка из селото на белобрадия старец на Северния полюс. Предлагат се онлайн сувенири. потребителите ще слушат и лека коледна музичка. Информацията е на осем езика: английски, френски, испански, немски, италиански, японски, португалски и китайски.

Традицията за “проследяване” на Дядо Коледа започва през 1955 г., когато реклама в местен вестник информира децата, че могат да се обадят директно на Дядо Коледа. Вестникът обаче отпечатал грешен номер и всички обаждания се струпали на полковника от ВВС на САЩ Хари Шоуп, в Оперативния център на Континенталното командване на противовъздушната отбрана, предшественика на NORAD. Шоуп бил дежурен в тази паметна нощ. Той бързо влязъл в роля и не разочаровал обаждащите се дечица. Разпоредел следващия дежурен да продължи да отговаря на повикванията. Всяка година оттогава NORAD съобщава местоположението на Дядо Коледа на 24 декември на милиони деца и семейства по света.

За да проследите Дядо Коледа, отидете на уебсайта NORAD Tracks Santa или изтеглете приложението от Apple App Store или Google Play Store. Услугата вече е активна, така че родителите и децата могат да отброяват дните до старта на Дядо Коледа.