Защо котките са толкова придирчиви, когато кучетата изглеждат готови да свалят почти всичко, което срещнат? Това е въпрос, който много родители на домашни любимци вероятно си задават, докато убеждават котешкия си приятел да погълне хапче или да изтръгнат друго мърляво парче мулч от устата на кученцето си.

Все още има много учени, които не знаят за вкусовите предпочитания на животните. Но благодарение на малък, но нарастващ брой изследвания, изследователите започват да разкриват някои от мистериите около вкусовите фантазии на нашите четириноги приятели. Ето какво знаем до момента.

Какво могат да вкусят котките?

Случайно пуснете кексче на земята и кучето ви вероятно ще го завие с една хапка. Вашата котка, от друга страна, може да обърне носа си. Една от възможните причини за различното им поведение? Котките не могат да вкусят сладост.

Тъй като не можели просто да попитат котките директно, изследователите разбрали това, като анализирали тяхната ДНК. Домашните котки, тигрите и гепардите имат “счупена” версия на гена Tas1r2, който работи с друг ген, Tas1r3, за да даде възможност за откриване на сладост. Въпреки че Tas1r3 изглежда функционира перфектно при котките, Tas1r2 е “неизразен псевдоген“, в който липсват 247 букви. Без тях Tas1r2 не произвежда решаващ протеин, необходим за образуване на рецептор за сладост върху вкусовите рецептори на котките.

Но ако котките не могат да открият сладост, какво могат да вкусят? Като се има предвид ориентираната към месото диета на котките, учените отдавна подозираха, че могат да вкусят умами, богатия, пикантен, месен вкус, който японските говорители описват като “същността на вкуса”. И наскоро те откриха доказателства, които да потвърдят това предчувствие. След секвениране на котешкия геном, те открили, че котките експресират и двата гена, необходими за образуване на умами рецептори на вкусовите си рецептори, Tas1r1 и Tas1r3.

За да направят изследването още една крачка напред, те дадоха на 25 котки избор между купа с обикновена вода и една, която е била подправена с молекули, които осигуряват вкус на умами. Както се очакваше, котките силно предпочитаха водата умами и по-специално водата, съдържаща умами съединения, присъстващи в рибата тон. Това може да помогне да се обясни защо котките обичат соленоводните риби толкова много. “Смятаме, че умами е основният двигател на приема на котки”, казва Скот Макгран, учен по вкуса в научния институт Waltham Petcare, който е собственост на Mars Petcare UK, който прави храна за домашни любимци и лакомства. “Рибата тон удря сладкото място умами за котките.”

Кучетата, от друга страна, могат да вкусят сладост и умами. И котките, и кучетата имат рецепторни гени за горчив вкус, въпреки че котките имат 12 (седем от които са функционални), а кучетата имат 15. Това, което остава неясно обаче, е как броят на гените на горчивия рецептор влияе върху действителното възприятие на животните за горчивина, казва Макгран.

Вие сте (генетично) това, което ядете

Усещането за вкус помага на животните да оценят потенциалните източници на храна. Сладостта, например, показва, че храната е богата на въглехидрати, които са добър източник на енергия. Умами сигнализира протеин, докато солеността означава натрий, основно хранително вещество. Киселостта е малко по-сложна, но учените смятат, че тя може да предаде киселинност, която може да бъде полезна за поглъщането на витамин С или за определяне дали гниещите плодове всъщност са безопасни за ядене (тъй като “добрите” бактерии, които ги правят кисели, биха убили всички “лоши” бактерии по време на ферментацията). Еволюционните цели на горчивината също подлежат на обсъждане, въпреки че дългогодишното убеждение е, че то може да означава токсичност.

Способността за откриване на тези вкусове се проявява в ДНК на животните: Специфични гени са отговорни за производството на различни видове вкусови рецептори върху вкусовите рецептори на животните. Понякога тези вкусови рецепторни гени мутират на случаен принцип. Ако животното оцелее добре с мутацията, те ще предадат тази черта на потомството си, докато в крайна сметка тя се превърне в норма. Учените смятат, че това вероятно е причината месоядните котки да не могат да вкусят сладост, защо бамбуковите панди не могат да вкусят умами и защо някои морски бозайници, които поглъщат храната си цяла, като делфини и китове, изобщо нямат функциониращи вкусови рецепторни гени. В някакъв момент от историята някои от вкусовите рецепторни гени на тези видове спряха да работят правилно и поради хранителните си нужди те просто останаха така. “Има връзка между това, което ядете, и това, което се отразява в генома ви”, казва Пейхуа Джианг, изследовател в Monell Chemical Senses Center във Филаделфия.

Разликите във вкуса между котките и кучетата също имат смисъл в контекста на техните диети. Котките са “задължителни” месоядни, което означава, че те могат да получат всички хранителни вещества, от които се нуждаят, от животинска плът. Кучетата, от друга страна, са опортюнистични хранилки, които се възползват от всички налични източници на храна – независимо дали са месо, растения или зърнени храни. “Една от причините, поради които кучетата може да не са толкова нервни, е, че те са доста щастливи и могат да ядат редица различни храни”, казва Макгран.

“Техният собствен сетивен свят”

Домашните любимци възприемат света по различен начин от нас. Разбирането на тези различия може да предостави ценна информация не само за собствениците на домашни любимци, но и за ветеринарните лекари, фармацевтичните компании и производителите на храни за домашни любимци.

Например, ако котката ви няма апетит поради заболяване, може да опитате да увеличите умами в храната си, както японският учен по храните Ясука Тода е направил, докато е бил стажант във ветеринарна болница в колежа. “За да накарам котките без апетит да ядат храна сами, поръсих малко количество сушени люспи паламуд – което е много често срещана съставка умами в Япония и съдържа много нуклеотид инозин монофосфат – върху храната им и работи много добре”, казва тя.

Облягането на изследването може да доведе и до разработването на изключително вкусни храни и по-вкусни лекарства за котки и кучета, въпреки че учените казват, че трябва да се свърши повече работа, за да се разберат напълно нашите домашни любимци. “Всеки вид живее в свой собствен сетивен свят”, казва Дзян. “Но нашето изследване всъщност е само върхът на айсберга. Има много други неща, които очевидно не разбираме.”

САРА КУТА

https://www.nationalgeographic.com/

Следете актуалните новини с ndt1.com и в Telegram. Пресъединете се в канала ни тук