Кралицата на Дания Маргрете Втора посещава разкопките в Старосел на 19 октомври 2000 г.

0
7



Кралицата на Дания Маргрете Втора е първият чуждестранен държавен глава, който посещава разкопките в Старосел, където през август 2000 г. е открит най-големият храм на тракийското племе одриси (V век преди Христа). Тя обявява в края на тридневното държавно посещение в България, че ще подпомогне финансово археологическите разкопки в Старосел.

През трите дни на визитата си, която започва на 17 октомври, Кралицата на Дания разглежда експозиция на Националния исторически музей, Боянската църква и Рилския манастир. Посещава Центъра за образователни услуги и квалификации, Държавната университетска болница по ендокринология и гериатрия в София и Търговската гимназия в Пловдив, където се запознава с изпълнението на проекти с датско участие. По време на визитата кралицата има срещи с президента Петър Стоянов, с премиера Иван Костов и с председателя на парламента Йордан Соколов. По време на посещението, съпругът на кралицата – принцът консорт Хенрик, участва в Българо-датски бизнес форум и открива фабрика в София за производство на термостати на датската фирма „Данфосс“. 

Кралицата на Дания Маргрете Втора остана на археологическите разкопки в Старосел по-дълго от предвиденото

Старосел, Хисарско, 19 октомври 2000 г. /БТА/ Кралицата на Дания Маргрете Втора посети днес преди обед разкрития през август т.г.  от българските археолози древен култов храм край Старосел, Хисарско.  Кралицата остана тук около час – по-дълго от предвиденото първоначално по програмата й. Тя разгледа в детайли останките на най-големия откриван досега по земите на траките култов храм от V век преди Христа.

Около 200 души от Старосел се бяха събрали сутринта, за да посрещнат кралицата. Заръмя, имаше мъгла и те се притесниха дали лошото време няма да попречи на посещението на кралицата. Маргрете Втора, принцът консорт Хенрик, министърът на културата на Дания Елсебет Гернер Нилсен и останалите официални лица пристигнаха с хеликоптер. Местните хора поднесоха на Нейно Величество венец от лозови пръчки с гроздове, който тук се приема за символ на традициите на района в лозарството и винарството.

Край археологическите разкопки Маргрете Втора бе посрещната от ръководителя на археологическата експедиция ст. н.с. д-р Георги Китов. Датската кралица, която е археолог по образование и преди да бъде коронована е участвала в археологически разкопки, прояви изключителен интерес към работата на българските археолози в Старосел. Тя се запозна детайлно с хода на разкопките. Влезе вътре в храма, задаваше професионални въпроси и разглеждаше и най-малките детайли. Археолозите й подариха парченце олово, с което са споявани камъните на стената, опасваща тракийския храм.

Датската кралица прие със задоволство обявяването й от д-р Китов за почетен член на ТЕМП (Тракийската експедиция за могилни проучвания). Нейно величество прие с благодарност и поднесения й от д-р Китов подарък- археологическите шпакла и четка, с които тук бе открита една от най-ценните находки- златен пръстен, притежаван вероятно от древен тракийски владетел. В края на посещението си Маргрете Втора изрази задоволството си и благодарността си за възможността да се запознае на място с откритията на археолозите в Старосел и им пожела успешна работа в бъдеще.

В края на посещението си гостите пиха по чаша вино от Карловския регион. Маргрете Втора имаше възможност да отпие виното от древен среберън съд. Георги Китов подари на принц консорт Хенрик копие на древен тракийски пръстен с изображения на орел, лъв и костенурка, открит при друга археологическа експедиции в България. Д-р Китов обясни, че с тези символи древните траки вероятно са искали да кажат, че който пие вино е силен като лъв, волен като орел и ще живее дълго като костенурка. Принцът прие пръстена с благодарност и веднага го сложи на ръката си. 

От Старосел гостите заминаха за Пловдив, където нейно величество посети Търговската гимназия, в която се прилага датска образователна програма. По-късно тя ще разгледат стария град и ще присъстват на презентация на български вина. Следобед, в края на тридневното си държавно посещение, Маргрете Втора ще даде пресконференция.  

Кралицата на Дания Маргрете Втора е в Пловдив, програмата на посещението закъсня с повече от час заради интереса й към разкопките в Старосел

Пловдив, 19 октомври 2000 г./БТА/  Кралицата на Дания Маргрете Втора и принцът консорт Хенрик посетиха днес по обед Търговската гимназия в Пловдив, където бяха посрещнати от президента Петър Стоянов и неговата съпруга Антонина Стоянова, от кмета на града Иван Чомаков, от ученици и учители. Програмата на кралицата закъсня с повече от час заради интереса й към археологическите разкопки в Старосел. Докато чакаха, президентът Стоянов и г-жа Стоянова разговаряха със събралите се ученици и се снимаха с тях.  След пристигането на кралската двойка директорката на гимназията Юлия Юрдекова разказа за 90-годишната история на известното пловдивско училище, където сега учат повече от хиляда деца и работят 80 преподаватели. Тя благодари за оказаната помощ от страна на датското образователно министерство в съвместен проект, с който е създадена нова специалност в гимназията – икономика и маркетинг. В нея се приемат ученици, завършили вече средно образование. Както разказа Юрдекова, три са изучаваните в двегодишното обучение по специалността дисциплини, които са особено атрактивни за младите хора – международно и търговско право, бизнес-английски и информатика. Специалността е стартирала през учебната 1995-1996 г., а от тази есен е започнало и задочно обучение. Модерната компютърна зала е обзаведена със средства от Дания, а датски специалисти са обучавали български преподаватели в спецификата на изучаваните дисциплини.

Училището подари на нейно величество и на негово кралско височество мозаечно пано, на което е изобразена фасадата на гимназията, с автор художникът Владимир Дамянов, и луксозен албум за 90-годишната история на училището. Кралицата се разписа в почетната книга на Търговската гимназия. По-късно Маргрете Втора и принц консорт Хенрик, заедно с президента Стоянов и г-жа Стоянова разгледаха Балабановата къща в стария град. Кралицата и принцът консорт се разписаха в почетната книга. Те се отправиха пеш към църквата „Константин и Елена“, където бяха посрещнати с църковни песнопения, а свещеникът ги запозна с историята на храма, строен миналия век.  От тук принцът консорт и президентската двойка се разходиха пеш до Античния театър, а кралицата пристигна с кола. Пред Античния театър гостите бяха посрещнати от диригента на Пловдивската опера Борислав Иванов. Солисти на Пловдивската опера, която е имала турнета в Дания, изпълниха части от любима на кралицата творба – „Кармина Бурана“ от Карл Орф.

Гостите останаха в Античния театър, датиран от археолозите към II век преди Христа, около 10 минути, след което се отправиха към Антовата къща, където президентът Стоянов дава официален обяд на кралската двойка. В менюто са включени предястие домат пълнен с паста рокфор, пънче краставица с изцедено кисело мляко и копър, печена чушка с магданоз и чеснова паста, настъргани моркови със зехтин и лимонов сок, супа „Камбаната“- пилешки бульон, зеленчуци на кубчета, бяло месо от пиле, месо от раци, соев сос, хрян, пресен магданоз и прясна зелена целина. Основното ястие е филе от пъстърва в белтък с орехов сос с подправки – дивисил и копър. За десерт ще бъдат поднесени плодове и крем-пудинг. Датската кралица ще може да опита и домашна пита и тутманик с масло и сирене.

Следобед Нейно Величество и принцът консорт, който отглежда лозя в имението си във Франция, ще присъстват на презентация на български вина в къщата „Ритора“. В списъка, който предлага регионалната лозаро-винарска камара „Тракия“ с председател Константин Маджаров, са включени вина от „Ловико“- Сухиндол, „Винекс“- Преслав, „Пълдин“- Перущица, „Менада“- Стара Загора, „СНС“АД – Стамболийски, Винпром – Долна баня, „Розова долина“- Карлово, Винзавод – Асеновград и Винпром – Русе.  В края на посещението Маргрете Втора ще даде пресконференция.  

Завърши тридневното официално посещение в България на Кралицата на Дания Маргрете Втора, тя обяви дарение за разкопките в Старосел

Пловдив, 19 октомври 2000 г. /БТА/ Кралицата на Дания Маргрете Втора обяви в края на тридневното държавно посещение в България, че ще подпомогне финансово археологическите разкопки в Старосел, които посети днес сутрин. Съпругът ми и аз имаме малка фондация и ще дадем скромна сума за разкопките в Старосел. С удоволствие бихме подпомогнали такива съвместни проекти между България и Дания в областта на археологията, каза Маргрете Втора на пресконференция преди да отпътува. Тя благодари за топлотата и гостоприемството и каза, че двамата с принца консорт Хенрик са окуражени от резултатите, които са видели, от изпълнението в България на проекти с датско участие. Съпругът ми и аз с удоволствие ще подкрепим подобни проекти, каза кралицата. Ще си спомням с огромно удоволствие за преживяното в България, прекарахме няколко много приятни дни, посетихме много красиви места, разговаряхме с много интересни хора, каза Маргрете Втора. Тя каза, че особено интересен е бил разговорът с президентската двойка и добави, че ще отнесе прекрасен спомен от това, както го нарече, кратко, но много богато и интересно посещение.

Нейно величество съобщи в отговор на въпрос, че малко преди да дойде в България е разговаряла със Симеон Втори, с когото има родствени връзки. Симеон Втори ми пожела приятно и интересно пребиваване в България, познавам го отдавна и имам чудесни впечатления от него, каза датската кралица. Запитана дали в разговорите й с български политици е станало дума за възстановяване на монархията тя отговори, че тази тема не е засягана въобще.

Принцът консорт Хенрик каза, че е останал впечатлен от посещението. Маргрете Втора е първия държавен глава на Дания, посетил страната ни, в историята на двустранните отношения, чиято 70-годишнина от установяването ще отбележим през април 2001 г. По време на визитата кралицата имаше срещи с президента Петър Стоянов, с премиера Иван Костов и с председателя на парламента Йордан Соколов.

Президентът Стоянов окачестви посещението на нейно величество като много важен знак за кураж към народа на България в нашия път за връщане там, откъдето бяхме откъснати след Втората Световна война, за интеграция на България с останалата част на Европа. Според премиера Иван Костов посещението на датската кралица е знак, че България успя в своите реформи, в своя път към европейското семейство. По думите на Стоянов визитата на Маргрете Втора ще даде много силен тласък за развитие на двустранните отношения в много области.  Премиерът Костов също я определи като изключително важен сигнал за бизнесмените и политиците да развиват двустранните отношения.

Пред Маргрете Втора Йордан Соколов сподели мнението, че Дания е пример за България в успешното решаване на въпроси в областта на социалната политика, изграждането на силна пазарна икономика и на високо развито селско стопанство. Той посочи, че отношенията с датския парламент се развиват много добре, че обмяната на опит е полезна за България и връзките между двата парламента ще се разширяват. По време на разговорите с Йордан Соколов Маргрете Втора е оценила сериозните усилия, които България извършва в посока на реформите. 

По време на посещението се състояха и разговори на външния министър Нилс Хелвег Петерсен с българския външен министър Надежда Михайлова и на министрите на културата Елсебет Гернер Нилсен и Емма Москова. Министър Михайлова определи визитата на датската кралица у нас като силен знак за нарасналия авторитет на България и за отличните двустранни отношения. Нилс Хелвег Петерсен определи посещението на Маргрете Втора като важен сигнал за значението, което датската страна отрежда на двустранните отношения с България. Дания силно подкрепя разширяването на ЕС и започването на преговори за присъединяване на България към съюза, каза Нилс Хелвег Петерсен. Той обяви очакванията си на предстоящата през декември в Ница среща на върха ЕС да подготви нов договор, с който да скрепи очакванията за разширение на съюза.

Маргрете Втора, която е учила археология и преди да бъде коронована е участвала в археологически разкопки, разгледа с особен интерес откритият край Старосел (Хисарско) през август т.г.  от българските археолози култов храм, датиран към V век преди Христа. През трите дни на визитата си Кралицата на Дания разгледа и експозицията на Националния исторически музей, Боянската църква и Рилския манастир. При посещенията си в Центъра за образователни услуги и квалификации, в Държавната университетска болница по ендокринология и гериатрия и в Търговската гимназия в Пловдив Нейно Величество се запозна с изпълнението на проекти с датско участие.

В сряда – през втория ден от визитата, принцът консорт Хенрик откри Българо-датски бизнес форум с участието на 18 водещи датски компании. Интересът от българска страна се оказа неочаквано голям. В присъствието на Принц Хенрик бе открита фабрика в София за производство на термостати на датската фирма „Данфос“. По време на посещението бе съобщено, че е сключен договор между българското министерство на финансите и Датският експортно-кредитен фонд (ДЕКФ) за облекчен екологичен заем от 25 млн.  долара за България. Досега Дания е предоставила на България 13 милиона долара за финансиране на проекти за намаляване на замърсеността на въздуха в промишлеността, енергетиката и подобряване на управлението на водите и твърдите отпадъци.

*****

Във втория ден от визитата си, Маргрете Втора посещава болница за ендокринология и гериатрия и Центъра за образователни услуги и квалификации в София. В централната сграда на Българската академия на науките (БАН) тя разглежда археологическа изложба от Старосел.

София, 18 октомври 2000 г. /БТА/ Кралицата на Дания Маргрете Втора, която от вчера е у нас на тридневно държавно посещение, посети тази сутрин Центъра за образователни услуги и квалификация в София и Държавната университетска болница по ендокринология и гериатрия. По-късно тя разгледа и експонираната в централната сграда на БАН изложба с находки от археологическите разкопки в Старосел. Нейно Величество бе посрещната сутринта пред сградата на Центъра за образователни услуги и квалификации, който работи по проекти с датска помощ, от около 30 ромски деца.  14-годишно момиче сподели пред репортер на БТА, че се вълнува и с любопитство очаква да види кралица – за първи път в живота си.

Маргрете Втора бе поздравена с песента „Излел е Делю хайдутин“ и изпълнения на хор от деца от Центъра за образователни услуги в Смолян. Тук бяха и Ева Соколова като председател на обществения съвет на Центъра за образователни услуги и квалификации в София и председателката на фондация „Бъдеще за България“ Елена Костова.

Датската кралица разговаря с деца и младежи, които се бяха събрали за обичайните си занимания. Тя се спря по-дълго при едно от тях- момиче на около 10 години, което изработваше малки пластики от станиол. Детето подари на кралицата пластика на андерсеновата Малка русалка. Маргрете Втора се срещна тук и с двама младежи от затвора в Бойчиновци, осъдени за убийство. Срещата бе планирана от датски и български фондации, сред които и „Бъдеще за България“, които работят по програма за реформа на единствения в страната затвор за непълнолетни. Докато излежават присъдите си, младежите придобиват квалификация. В Държавната университетска болница по ендокринология и гериатрия Нейно Величество се запозна с изпълнението на българо-датска програма за обучение на болни от диабет.(…)

По-късно с голям интерес кралицата на Дания Маргрете Втора разгледа изложената във фоайето на Българската академия на науките изложба „Тракийски културен център – Старосел“. Изложбата бе открита на 26 септември и представя тракийския храм от края на 5 и началото на 4 век преди Христа, открит това лято в Четиньовата могила край с. Старосел, Хисарско. Научният ръководител на екипа д-р Георги Китов запозна Маргрете Втора с намерените в Старосел разкопки. Тук са изложени само една четвърт от нещата, които сме намерели вСтаросел, каза той. Пред БТА д-р Китов поясни, че датската кралица е проявила особен интерес към сребърните позлатени украси от Панчова могила и по-специално към два сфинкса обърнати един към друг. Нейно величество се разписа в почетната книга на БАН.



Източник БТА