МОСКВА, 28 септември. / ТАСС /. Пилотираният космически кораб „Ю. А. Гагарин“ („Союз МС-18“) се прикрепи към многофункционалния лабораторен модул „Наука“. Излъчването е на уебсайта на Роскосмос.

Това е първият пилотиран космически кораб, прикрепен към модула Nauka, който влезе в МКС на 29 юли. На борда на кораба са руските космонавти Олег Новицки и Петър Дубров, както и американският астронавт Марк Ванде Хай. Повторното докинг се извършви в ръчен режим.

Роскосмос отбеляза, че този път автономният полет на космическия кораб по време на презареждането продължи 42 минути.

Както беше обяснено по-рано в държавната корпорация, операцията беше необходима, за да се освободи докинг станцията на модула „Рассвет“, към която пилотираният космически кораб „Союз МС-19“ с космонавта Антон Шкаплеров, актрисата Юлия Пересилд и режисьорът Клим Шипенко трябва да се скачат на 5 октомври .

В навечерието на космонавта Олег Новицки каза, че членовете на екипажа се подготвят с всички сили за предстоящото повторно докинг. В социалните мрежи той публикува и снимки в скафандри. Новицки, Дубров и Уанде Хай разработваха предстоящите задачи, проверяваха състоянието на оборудването, поетапно в консултация с руски специалисти на Земята. Обучението отне три часа.