Центърът за защита на природата и животните вече има нов обитател. Това е Ману от защитения вид коне „Пржевалски“. Малкият красавец е със светла окраска, чувства се добре и се разхожда вече със семейството си. Ману е рожба на Куна и Игоръ, които са дарение от Швейцария. Досега двойката има трима наследници – Калиман и Искър, които са подарени на зоопарковете в Констанца и Ловеч.

ИСКРА Е НАЙ-НОВИЯТ ЖИТЕЛ НА ЗООПАРКА В ДОБРИЧ

При семейството в Добрич е сестра им Калиопа. Куна проявява силен майчински инстинкт и е непрекъснато до своята рожба. Ману се радва на внимание, грижа, майчина ласка и се опитва да похапва и от нейната храна – царевица, пшеница, овес, ечемик и сено.

КОНЧЕ НА ПРЖЕВАЛСКИ СЕ РОДИ В ЗООПАРКА

Конете от този вид се открити през 19 век в Монголия от руския учен Николай Пржевалски и много бързо стават популярни в Европа, но през 1960 година изчезват почти напълно от дивата природа и започват няколко програми за възстановяване на популацията им. Конят на Пржевалски е един от двата съвременни подвида на Дивия кон и е включен в Червената книга на защитените видове. Представлява еднокопитен бозайник, представител на семейство Коне. Имат силно развито чувство за баланс и отбрана. В тази връзка конят е развил и една от необичайните си черти – спи еднакво добре както изправен, така и легнал. Бременността при кобилите продължава 11 месеца, а малкото конче се изправя на крака и започва да следва майка си минути след раждането. Обучението на младите коне започва от двегодишна възраст и трае до четиригодишна възраст. Пълното развитие на тялото достига на около петгодишна възраст, а продължителността на живота е около 25-30 години. Центърът за защита на природата и животните в Добрич е уникален както за България, така и за Източна Европа.

Китайски оракул: За траките конят е цар

Създаден по българо-швейцарски проект, зоопаркът е с обща площ 160 декара, с богата 40-годишна дървесна и храстова растителност, с удобни транспортни и пешеходни връзки.

ОБОЗНАЧАВАТ ЗООПАРКА В ДОБРИЧ КАТО СПАСИТЕЛЕН ЦЕНТЪР ЗА ДИВИ ЖИВОТНИ

Днес тук живеят 330 животни от 65 вида. Зоопаркът в Добрич е първата лицензирана зоологическа градина в България с подновен  лиценз за още 5 години напред.

  1. ДОБРУДЖАНЦИ
  2. ВИЖДАМ ТЕ КАТ – БЪЛГАРИЯ
  3. МУЗИКА ЗА ДУШАТА – ВАШИТЕ ЛЮБИМИ ПЕСНИ И МЕЛОДИИ
  4. БЪЛГАРИТЕ
  5. РИБОЛОВ
  6. ГЮВЕЧ ОТ… ПОЛИТИКА
  7. БЪЛГАРИЯ-ТУРЦИЯ BULGARIA-TURCIA
  8. България – Китай 中国-保加利亚
  9. ВСИЧКО НАКУП В PINTEREST

loading...