Заповядайте на 5 октомври 2022 г., сряда от 18.30 ч. в Огледална зала „Нели Божкова“ на концерт на Соня Маринова – сопран и Красимир Тасков – пиано.
Проф. Красимир Тасков, познат на нашата публика от миналогодишния му концерт с Български камерен оркестър ще сподели с публиката свои лични спомени за Нели Божкова по повод 75 години от рождението на световноизвестната оперна певица, родена в Добрич, Камерзенгерин на Виенската държавна опера.
Кратки биографични данни за нашите гости.
Соня Маринова завършва Националната консерватория в София в класа на Проф. Константин Карапетров. Веднага след това е назначена за солист на операта в гр. Плевен. През 1989 г. е поканена като солист на Националната опера – София. Ролята, с която изгрява и бива забелязана от публиката и музикалните специалисти е Виолета от „Травиата” на Верди. Гена Димитрова я нарича „Голямата Виолета на българските сцени”. Възходящият й творчески път включва големи оперни роли и възторжена критика. Едно от най – престижните издания „Opera Nationale” пише: „Дездемона на Соня Маринова, с нейната психологическа правдивост, е убедителна още от своето първо появяване. Гласът е блестящ, техниката е великолепна с едно хубаво легато, което удивлява в последно действие. Всичко това, както и отказът от всякакъв външен ефект, дълбоко въздейства.” Партнирала си е с Джакомо Арагал, Александрина Милчева, Никола Гюзелев, Никола Николов, Николай Гяуров. В периода 1998-2001 г. е солист на Националната опера – Прага, където изпълнява централния драматичен репертоар. Там участва и в поредица концерти заедно с големия италиански тенор Гаетано Бардини, дългогодишен солист на „Метрополитен Опера” и „Ла Скала”. Специализира актьорско майсторство с Джанкарло Дел Монако и пеене с Борис Христов и Александрина Милчева. Има многобройни записи в БНР, между които и единствената регистрация на първата българска опера „Сиромахкиня” на Емануил Манолов. Има издадени компактдискове с нейни записи. През 2009 г. Радио Ватикана прави предаване за специално нея. Включена е сред звездите на Българската Опера в енциклопедичния диск „Opera from Bulgaria” на Питсбъргския Университет. В последните години преподава оперно пеене в НМУ „Л. Пипков“ София и НБУ. Активно концертира с камерни програми и участва в оперни постановки в страната и чужбина.
Красимир Тасков завършва ДМА „П. Владигеров”, София със специалност композиция при проф. Пенчо Стоянов и пиано при проф. проф. Джулия и Константин Ганеви. Посещава курсовете по композиция на проф. Тон де Леув, проф. Тео Льовенди в Холандия и на проф. Анатол Виеру, Румъния. Носител е на награди от национални и международни конкурси по пиано. През 1984 г. неговият клавирен цикъл „Архаични картини” е сред препоръчаните творби на Международната трибуна на композитора на ЮНЕСКО в Париж. Носител е на награди от композиционния конкурс в Токио за „Фантазия” (1991 г.), Триптих за две пиана (1995 г.), „Взаимност” (1999 г.) и „Дитирамби” (2002 г.), Първа награда от конкурса „Рапсодия в 7/8” за Концерт за кларинет и оркестър (2002 г). Музиката му е изпълнявана в Германия, Япония, Франция, Италия, Русия и др. През 2003 г. „Преображение” II за две пиана е номинирана и изпълнена творба на World Music Day – Словения. Негови произведения са издавани в България, Франция, Русия и др. Автор е на редица симфонични, сред които: Четири Сюити за оркестър; Концерти за пиано; за цигулка; за обой; два за кларинет, оркестровите фрески -„Преображение IV”, „Празненство”, „Тракийски светилища” и др. произведения. На камерни, вокални, хорови творби, често изпълнявани, както у нас, така и в чужбина на престижни музикални фестивали (Япония, Русия, Словения, Италия, Франция, Холандия, Англия, САЩ, Украйна и др.). Като изпълнител и автор има редица издадени творби и осъществени многобройни студийни и CD записи (Фантазии за Дуо пиано, с В. Георгиева, Б. Мартину-Пиеси и цикли за чело и пиано с А. Кръстев, Авторски CD – Gega new). Неговото произведение Crucifixion бе избрано в списъка на препоръчаните творби от журито на големия международен конкурс за композиция „Ууно Клами“ във Финландия. Солист е на наши симфонични оркестри, както и активно концертиращ камерен изпълнител. Носител на „Кристална лира“ в раздел камерна музика за 2013 г. от СБМТД. Член на жури на национални и международни конкурси за пианисти. Води майсторски курсове по програма Еразмус в европейски висши музикални академии. Красимир Тасков е преподавател, професор доктор в НМА „Проф. П. Владигеров” София, където ръководи катедрата по композиция.
С този концерт културната общественост в нашия град ще почете твореца, превърнал изкуството в своя мисия и прославил родния град извън пределите на страната. Примата Нели Божкова никога не прекъсва своята връзка с Добрич: „България е винаги в мен… – споделя тя в едно свое интервю за в. „Добруджанска трибуна”.
Родената в Добрич световна звезда на оперните сцени у нас и в чужбина е започнала творческия си път от детската музикална школа и детския хор под ръководството на Маестро Захари Медникаров. Завършва националната консерватория като вокалист в класа на проф. Христо Бръмбаров. През 1973 г. Нели Божкова дебютира на сцената на Софийската опера. От 1978 г. е солист в „Комише опера“ – Берлин, а от 1983 г. в Бременската опера. През 1990 г. е приета във Виенската държавна опера, а през 1998 г. получава титлата „Камерзенгерин“ – най-престижната титла, която се присъжда в Австрия на оперни певци. Нели Божкова е участвала в повече от 450 спектакъла. Светът се разделя с нея на 5 март 2004 г.
Анонс преди „Кармен“ в Бремен, 1987 г.: „Тази вечер зрителите ще затаят дъх пред Кармен. Бляскавият мецосопран Нели Божкова ще ни разкрие целия си певчески потенциал. Тя е певица, идваща от Болшой театър, минала през Клитемнестра в „Електра”, играна в Бремен, и достигнала до мечтаната от нея роля Кармен, чрез която показва невероятна игра и певческа дарба.“
След „Аида“ през 1992 г., музикалната критика в Сиатъл отделя специално внимание на нашата оперна прима:
„Аида“ на Верди е празник за Операта в Сиатъл. В ролята на Амнерис Нели Божкова е покоряваща. Българският мецосопран не е просто самобитна актриса. Тя постига драматизъм с пеенето си. Ефектът е огромен. Нели Божкова е изключителен талант. Това е нейният първи дебют в Сиатъл. Надяваме се тя да се върне отново.“
През 2014 г. Художествената галерия в нашия град представи изложба със снимки, постери, афиши от спектакли, предимно от Виенската опера, дипляни, награди и предмети, като напр. кастанетите, с които изпълнява ролята на Кармен, изпратени от нейния син – Константин Пранчев. Неговата воля е след това материалите да бъдат предадени в Държавен архив, където са и днес.
Огледалната зала, както е позната заради 10-те кристални виенски огледала, монтирани по стените чрез специална технология, с решение на Общински съвет – Добрич, през 2005 г. е именувана на Нели Божкова в знак на почит и уважение към родената в Добрич оперна певица.
ПРОГРАМА:
Ференц Лист
– „S’il est un charmant gazon…”/ „Ако той е една очарователна поляна“
Клод Дебюси – 160 г. от рождението му
– „Mandoline” / „Мандолина“
– „Beau soir…”/ „Хубава вечер…“
– „Il pleure dans mon coeur..”/
„Той плаче в сърцето ми…“- из цикъла „Забравени ариети“- Ariettes oubliees
-„Reverie”/ „Мечтание“- клавирна пиеса
Цезар Франк – 200 г. от рождението му
– „Souvenance”/ „Спомен“
– „Le vase brise” / „Счупената ваза“
– Prelude Op.18 / Прелюд из оп. 18 /транскрипция Фридман/
Габриел Форе
– „Apres un reve”/ „Пробуждане“
Красимир Тасков
– „Две хубави очи“ – по стихове на Пейо Яворов
Морис Равел – 85 г. от смъртта му
– Vocalise- Etude / en forme de Habanera / – Вокализ / във формата на Хабанера /