Концерт на изявени ученици на НУИ „Панайот Пипков“ в Плевен е част от програмата на Лауреатски дни „Катя Попова“ днес

0
11



Камерен концерт на лауреати от Националното училище по изкуствата (НУИ) „Панайот Пипков“ в Плевен ще се състои тази вечер в зала „Катя Попова“. Той е част от програмата на 32-ия Международен музикален фестивал Лауреатски дни „Катя Попова“, съобщават от Плевенска филхармония.

Солисти ще бъдат: трио ударни инструменти в състав – Хана Копчева, Сияна Йосифова и Добромир Стойков, цигуларите Бояна Бонева и Кристина Главеа, пианистите Иван-Александър Иванов, Георги Гатев и Николай Цветков, Яница Якова, флейта, Денислав Банев, акордеон, Росен Тодоров, валдхорна и китарното дуо Катерина Вачкова и Мартин Иванов.

В програмата са включени: Trike Turn от Екхарт Копецки, „Песен и хумореска“ от Панчо Владигеров, „Прелюд“ в сол минор от Сергей Рахманинов, „Балада“ на Карл Райнеке, „Ноктюрно“ от Веселин Стоянов, „Севдана“ на Георги Златев-Черкин, Соната оп. 2, I част от Йоханес Брамс, „Испански танц“ оп. 27 № 2 от Енрике Гранадос, Соната ла минор от Сергей Прокофиев, „Мечти“ от Александър Глазунов, „Изкушение“ и „Ад“ из Концертен триптих върху теми по картината „Страшният съд“ на Йеронимус Бош от Виктор Власов.

Концертът е с вход свободен. Покани се получават от билетните центрове на Плевенска филхармония. 

Международният музикален фестивал Лауреатски дни „Катя Попова” е учреден през 1966 г. като ежегоден музикален празник с участието на лауреати. От третото си издание фестивалът носи името на оперната прима Катя Попова (1924 – 1966), която е една от основателите му. 

В настоящото издание участват над 600 изпълнители, от които 60 са лауреати от престижни конкурси от Европа и цял свят. Музикалният фестивал ще продължи до 25 октомври. Той се организира от Община Плевен и Плевенската филхармония, под патронажа и с финансовата подкрепа на Министерство на културата.



Източник БТА