Близо 60 тона хранителни стоки с неясен произход или изтекъл срок на годност са открити при проверки в няколко области на страната, съобщиха от МВР. Установени са и други нарушения в дейността на търговска фирма със складове на различни места у нас.

Съвместната операция е проведена на 3 април на територията на столицата, както и в областите Варна, Видин, Русе, Добрич, Бургас, Ямбол, Хасково, Пловдив и Благоевград. Проверката е осъществена  от служители на Икономическа полиция, съвместно с представители на НАП и Агенцията по безопасност на храните.

В рамките на проверките е инспектирана дейността на дружество за производство на млечни продукти, което стопанисва складове на различни места в страната  и извършва търговска дейност с месо, месни продукти, мляко, млечни и имитиращи продукти, като осъществява вътрешнообщностни продажби и покупки, както и внос и износ от трети страни.

Служителите на НАП са осъществили пълен преглед на фирмата и инвентаризация на стоковата наличност. В складовете на дружеството в три града са установени около 12 000 кг месо и колбаси с изтекъл срок на годност, както и стоки без необходимите документи за произход и съхранение – общо 47 375 кг сухо мляко, открити в проверяваните складове. В друг склад са установени разлики в касовата наличност, а също и два нерегламентирани склада.

Предстои да бъдат издадени съответните актове и наказателни постановления, както и протоколи за унищожаване на храни, негодни за употреба. Стоката без документи е поставена под възбрана, на отговорно пазене до предоставяне на съответните необходими документи за произход.

По време на проверката са предприети мерки и за проследяване на товарни автомобили и контейнери през едно от морските пристанища, пристигащи с поръчани от фирмата стоки. Установено е, че за времето на активните дейности по инспекцията е забавено влизането им в страната. НДТ

loading...