СЕДЕМ ИЗКЛЮЧИТЕЛНИ ПОЛИТИЧЕСКИ ПРОЕКТА ОТ БЪЛГАРИЯ ПОПАДАТ СРЕД 80-ТЕ НАЙ-ДОБРИ

След приключването на местните избори в България, отново сме на политическа вълна – наближават международните награди Innovation in Politics Awards 2019 (IPA). Традиционно престижните награди отличават най-иновативните политически практики в цяла Европа.

И тази година България заема своята важна роля в конкурса, постигайки рекорден брой от7 финалиста. Проектите от страната ни успяха да впечатлят международното жури в конкурса, състоящо се от 1067 граждани от всички европейски страни. Българскитефиналисти ще се борят с 80-те избрани от цяла Европа, който успяха да впечатлят журито със своя иновативен подход и смели решения.

Финалистите от България са:

Донка Михайлова – новиятстар кмет на Община Троян. Тя запазва своята лидерска позиция в общината като спечели изборите с 52.72% от гласовете в града. Михайлова има реални шансове за успех и на наградите „Иновации в политиката“ с проекта си „Здравословно хранене в детските ясли и градини“. Европейското жури на IPAса впечатлени от иновативния подход на община Троян, създавайки собствена овощна градина и оранжерия за отглеждане на зеленчуци, за да могат децата в яслите и детските градини да получават по-здравословна храна.

Друг финалист на наградите „Иновации в политиката“ е Георги Кабзималски, който печели пети мандат като кмет на община Рила. Той е и финалист на наградите „Иновации в политиката“ с проекта „Достъпен туризъм за всички“. Проектът пребори тежката конкуренция на IPA с иновативната услуга асистент-екскурзоводи за хора с увреждания, която е успешно внедрена единствено и само в Община Рила.

Калин Каменов също е финалист в наградите „Иновации в политиката“. След успеха си на местните избори в България той ще бъде кмет на община Враца за втори мандат. Тойобачевпечатли европейското журис проекта „Умна библиотека: осигуряване на достъп до информационни технологии за възрастното поколение“.  Иновативният проект „Smart Lib” е комуникационен център в библиотеката във Враца, който помага на хората над 55години да имат достъп до различни технологии в района.

Йордан Йорданов,кметът на община Добрич, бе избран за втори мандатв града си и е отново финалист на международните награди също за втора година. Журито на „Иновации в политиката“ даде своя глас на финал да отиде съвместния проект на община Добрич и социалното предприятие на фондация „Св. Николай Чудотворец“ – „Чудната градина: социален проект за повече възможности“. В специалната оранжерия работят само младежи с интелектуални затруднения, който отглеждат различни видове растения.

Ивелина Атанасова е другият финалист на наградите „Иновации в политиката“ 2019 с проекта на фондация „Дигиталните деца“ DigitalKidZ® STE(А)M Клуб . Проектът е финалист в цели две категории – Цивилизация и Просперитет. Това е образователна програма, разработена от екипа на фондацията, и базирана изцяло върху игрови принципи на деца между 7 и 12 години. DigitalKidZ има за цел да повиши мотивацията за учене при децата, да насърчи комуникационните умения, работа в екип и работа в чуждоезикова среда.

Министърът на образованието и научката, г-н Красимир Вълчев, също попада сред финалистите с проекта „Иновативните училища: подобряване на качеството на образованието“.Тази находчива инициатива на МОН служи като модел за изграждане на нова образователна парадигма, чрез която учениците могат да подобрят своите образователни резултати, да засилят критичното мислене и креативност чрез иновативни образователни процеси.

Гала церемонията по повод най-престижните награди за иновации в политиката ще се проведе на 4-и декември 2019 в сърцето на политически Берлин – Spreebogen, където домакини на събитието ще бъдат Федералното Канцлерство и лично Канцлера на Германия. A гостите от цяла Европа ще бъдат посрещнати и приветствани лично от президента на Германия, както и от кмета на Берлин. Tова е ясен знак, че стартиралата във Виена инициативауспява да бъде значим фактор в политическия живот на Европа, показвайкидобрите примери и поставяйки стандартите в политиката – такива, каквито трябва да бъдат – в полза на обществото.

За последните три години InnovationinPolitics Institute успя да намери положителни политически практики, иновативни проекти и безценен опит от цяла Европа, които ежегодно събира на едно място под формата на уникално по рода си книжно издание. По този начин, проектите на българските финалисти служат като вдъхновение за всички както на национално, така и на международно ниво.

Официаленпредставителнаконкурса в България е комуникационнатаагенцияAll Channels Communicationsв партньорство със Съветазамладежкаполитика иагенциятазаиновацииInnovation Starter.

По повод признанието от Община Добрич казват, че екипът на г-н Йорданов има традиционно добри отношения с неправителствените организации в града, като ги подкрепя с различни проекти и програми и им дава възможност да разгърнат своята дейност и да бъдат активни в реализацията на общинските инициативи. Плод на това сътрудничество е  социалното предприятие „Чудната градина“, първо в добруджанския град, в което работят хора с умствени увреждания. Теренът е предоставен от Община Добрич и е превърнат в оранжерия както за отглеждане на цветя, така и за зеленчуци. Продукцията може да се открие на различни щандове в града и е екологична чиста. Тя е все по-търсена от партньори и приятели и доставя радост.  „Чудната градина“ се управлява от фондация „Св. Николай Чудотворец“ с председател Мария Методиева и всички постъпления се използват за реинвестиране, за да може да се поддържа и разширява обхватът. Общо хората, които работят в „Чудната градина“, наброяват 21. Най-младият е на 19 години, най-възрастният – на 54.

Община Добрич припомня, че през 2018 година Кметът Йордан Йорданов отново бе сред финалистите за международните награди на Института за иновации в политиката за форума „Добрич в бъдеще време“.

loading...