Китай и Русия в единен фронт срещу Запада: Държавите от Г-7 се държат безотговорно!

0
1253

Москва и Пекин излязоха независимо едни от други в единен фронт срещу решенията на страните от Г-7 – Канада, Франция, Германия, Италия, Великобритания, Япония и САЩ, както и ЕС, че двете държави подкопават сигурността в света, предаде Агенция “Фокус”.

Безотговорните практики на Групата на Седемте (Г7) разкриха лицемерието и двойните й стандарти, пише в най-четения материал за последната седмица на сайта на китайското правителствено издание Peoples Daily, публикуван няколко дни след като групата издаде съвместно комюнике, съдържащо невярно и безотговорно съдържание, свързано с Китай.
Криейки се зад името на международното право, съвместното комюнике насочва пръст към Южнокитайско море и проблемите в Източно Китайско море, както и положението с човешките права в Китай.

Китай твърдо се противопоставя на съдържанието, свързано с него, заяви говорител на външно министерство в сряда.

Ако страните от Г-7 са имаха някакво уважение към фактите и бяха изоставиха идеологическите предразсъдъци, те не биха направили такива безотговорни забележки, пише Peoples Daily.

Вестникът отбелязва, че Китай има ясна и последователна позиция по отношение на морските въпроси. Китай е поел ангажимент за справяне със спорните въпроси, укрепване на сътрудничеството и опазване на мира и стабилността в Източно и Южнокитайско море чрез разговори и консултации директно със свързаните страни.

Тези страни са направили безпочвени обвинения срещу Китай, като пренебрегват факта, че Япония е направила едностранна декларация за закупуване на остров Дяою и по този начин е засилила напрежението.

В допълнение, някои държави извън региона често показват военни мускули в Южнокитайско море, извършващи така наречените “дейности за свобода на корабоплаването”. Такива практики подкопават тежко регионалния мир и стабилност.

Уж насърчававайки “демилитаризацията”, пише китайското издание, външните министри от Г-7 действително пренебрегват милитаризацията и дори са направили неоправдани обвинения срещу Китай. Такива практики са унизителни.

Китайското правителство винаги придава голямо значение на развитието на правата на човека и постига забележителен напредък. Китай обаче все още получава несправедливо отношение от тези страни, които претендират, че са защитници на правата на човека и правят неподходящи коментари.

Всъщност, тези страни са тези, които се сблъскват с проблеми, свързани с правата на човека, като например нарушаване на правата на гражданите, тежка расова дискриминация, несъответствие в доходите и груби нарушения на правата на човека в други страни.

Тези страни не са в състояние да обвиняват Китай от името на международното право. В средата на април някои от тези държави дори осъществиха военна атака срещу Сирия без разрешението на Съвета за сигурност на ООН.

Един такъв едностранен военен акт не само противоречи на целите и принципите на Хартата на ООН, но и допълнително влоши състоянието на Сирия.

Необходимо е да се отбележи, че Г-7 беше основана, за да се улеснят общите макроикономически инициативи. Някои държави от Г-7 обаче са се фокусирали върху неикономически въпроси през последните години. По отношение на въпроса за Източно и Южнокитайско море, шест от седемте държави са извън региона, така че въпросът не е релевантен за тях. Надяваме се, че тези страни ще зачитат фактите и усилията на регионалните страни за насърчаване на мира и стабилността и ще престанат да правят безотговорни забележки, се казва в изявлението на китайското външно министерство.

Русофобският фон в работата на „Голямата седморка“ е очевиден, но Москва е готова да отстоява позициите си търпеливо. Това заяви във вторник министърът на външните работи на Русия Сергей Лавров, коментирайки срещата на външните министри на страните от Г-7, предава ТАСС.

„Що се касае до резултатите от срещата на министрите на външните работи в Торонто, разбира се, русофобският фон там е очевиден“, отбеляза Лавров.

Министърът констатира, че „по тази много хлъзгава русофобска линия са тръгнали дори и тези страни, които са уверявали, че не подкрепят опитите за изолация на Русия“.

„Ще отстояваме позицията си търпеливо и ще чакаме, докато нашите партньори осъзнаят, че тази линия води в задънена улица“, заключи Лавров.

Освен това, той подчерта, че основните въпроси, които са важни за международната общност, се обсъждат в други формати.

„Политическите и военно-политическите въпроси се обсъждат в Съвета за сигурност на ООН и като цяло, в ООН, а икономическите въпроси, разбира се, не могат да бъдат решени извън рамките на Г-20“, обърна внимание руският външен министър.

ТАСС обяснява, че Русия е била главната тема в дневния ред на двудневната среща на министрите на външните работи от страните в „Голямата седморка“, в която взеха участие представители на Канада, Франция, Германия, Италия, Великобритания, Япония и САЩ, както и върховният представител на Европейския съюз по международните работи и политиката на сигурност Федерика Могерини. В съвместно съобщение след края на срещата, те заявиха, че може да въведат нови санкции срещу Русия заради ситуацията в Източна Украйна, а освен това обвиниха Москва, че дестабилизира ситуацията по света.

През 2018 година председател на Г-7 е Канада и през лятото тя ще бъде домакин на срещата на върха на организацията, която ще се проведе на 8-9 юни в провинция Квебек.

http://epicenter.bg