Спрямо октомври миналата година цената на газа е скочила с 282%

Рязък скок на цената на природния газ у нас. Комисията за енергийно и водно регулиране окончателно одобри поскъпване с над 36 процента.

Новата цена влиза в сила веднага. Искането на „Булгаргаз” беше цената скочи до 94 лв. за мегаватчас и регулаторът се съгласи. Увеличението е над 36%.

Това обаче е поредното поскъпване на газта в последните месеци. През октомври миналата година цената е била 24 лв. и 70 стотинки за мегаватчас. От там продължава да расте до днешните 94 лв., което означава, че за една година скокът е 282 процента.

Как се отразява това на крайния потребител? Цената на парното се увеличи с 300 процента на годишна база, а на тока със 100 процента. Сега, ако има ново поскъпване, то ще е от януари, тъй като дотогава правителството взе решение да няма увеличение, а парите ще се компенсират от държавата.

Новото поскъпване веднага ще засегне хилядите домакинства, които се отопляват на газ. Tака например семейството на Даниела Ячева до миналата зима поддържали средна температура от 25 градуса в дома си, като сметката за отопление и топла вода не надвишавала 120 лева месечно. Сега, след като цената скочи, Даниела се опасява, че ще са нужни лишения. „Няма да мога да си го позволя и затова обмислям да ми остане пуснат един радиатор само в една стая”, казва тя.

Вдигането на цената на газа обаче няма веднага да се отрази на парното и тока. Преди няколко дни правителството обяви, че цените ще останат същите поне до края на годината.

От Столичния общински съвет ще свикат извънредно заседание, на което да поискат компенсация от държавата, за да може парното в София да не скочи драстично. „Ние не искаме парното за гражданите да поскъпва. Няма такава възможност и това не е справедливо, защото най-лесно е това да се фактурира на хората. Те няма да издържат”, казва Георги Георгиев – председател на СОС.

Цената обаче веднага ще се отрази върху част от бизнеса. „За щастие или нещастие, българския бизнес не е газифициран. Малка част използва газа като суровина само там, където пряко се използва за производствените процеси и това няма да окаже голямо влияние. Негативно ще се отрази непряко през цената на електроенергията”, коментира Добрин Иванов от АИКБ.

Добрата новина, според „Булгаргаз” – въпреки поредния скок, у нас цената била по-евтина от европейската. „Което означава, че българския потребител ще заплаща природния газ значително по-евтино. Това се постига в резултат на сключените договори и съставния микс, по който „Булгаргаз” ценообразува. Всички тези ползи ние ги прехвърляме и сумите, които са заплатили за газ, са със 150 млн. лв. по-малко в сравнение със сумите, които биха платили за доставка, ако бяха по европейските”, коментира той. https://nova.bg