Стрелбата в гимназия в провинциалния Уиндър е 385-ата масова стрелба в страната тази година

Четирима души загинаха, а други девет бяха ранени след масова стрелба в гимназия в Джорджия в сряда.

Стрелбата е извършена в гимназията Apalachee в Уиндър, на час извън Атланта . Стрелецът е идентифициран като 14-годишният ученик Колт Грей от Бюрото за разследване на Джорджия .

Убити са двама ученици и двама учители. Мейсън Шермерхорн , на 14 години, беше идентифициран от членове на семейството като един от мъртвите ученици. Другите починали жертви бяха идентифицирани късно в сряда като учителите Кристина Емери и Ричард Аспинуол и ученичката Кристен Анголо, на 14 години.

Разследването продължава с още една общност, която се тресе от насилие с огнестрелно оръжие в това, което е 385-ата масова стрелба в страната тази година.

„Сърцето ме боли за тези деца. Сърцето ме боли за тази общност. Но искам да изясня, че омразата няма да преобладава в този окръг“, каза шерифът на окръг Бароу Джъд Смит.

Ето всичко, което знаем за стрелбата в гимназията в Джорджия.

какво стана

Хаосът избухна около 10.20 сутринта местно време, когато полицията реагира на съобщения за активен стрелец в гимназията, на 40 мили извън Атланта.

Минути по-късно на мястото на инцидента пристигнала полиция, която се „заловила” със стрелеца.

След това гимназията в Апалачи влезе в „ твърдо блокиране “ около 10.45 сутринта, училищните служители казаха на родителите. „Правоохранителните органи са тук. Моля, не се опитвайте да идвате в училището по това време, докато служителите работят по обезопасяването на района“, се казва в изявление.

14-годишният Мейсън Шермерхорн беше идентифициран от семейството си като една от жертвите на стрелбата в гимназията в Апалачи
14-годишният Мейсън Шермърхорн беше идентифициран от семейството си като една от жертвите на стрелбата в гимназия Апалачи социални медии )

Малко след стрелбата заподозреният е бил задържан, съобщиха от Бюрото за разследване на Джорджия.

До 13 часа местните власти обявиха, че събират учениците с родителите им.

В 14,15 ч. бюрото потвърди, че четирима души са загинали – двама учители и двама ученици. Най-малко девет други са ранени и се лекуват в различни болници.

Властите предупредиха местните хора да избягват района около училището, докато разследването продължава. Според бюрото местните, щатските и федералните правоприлагащи органи подпомагат разследването.

Съобщава се, че гимназията е получила обаждане преди да избухне стрелба тази сутрин, което предупреждава, че Apalachee High ще бъде първото от петте училища, в които ще има стрелба, казаха източници от правоприлагащите органи пред CNN. Не е известно кой е направил обаждането. The Independent се свърза с GBI за повече информация.

„Съобщенията за допълнителни стрелби в близките училища са неверни“, каза GBI в сряда следобед.

Ученици чакат да бъдат взети от родителите си след стрелба в гимназия Apalachee на 4 септември 2024 г. в Уиндър, Джорджия
Учениците чакат да бъдат взети от родителите си след стрелба в гимназия Апалачи на 4 септември 2024 г. в Уиндър, Джорджия Гети изображения )

Шерифът на окръг Бароу Джъд Смит каза, че разследването може да отнеме „няколко дни“, за да стигне до дъното на случилото се. „Това, което виждате зад нас, е нещо лошо днес“, каза видимо емоционалният шериф по време на брифинг за пресата.

ФБР разкри в сряда вечерта, че е разследвало поредица от онлайн заплахи през 2023 г. за извършване на стрелба в училище, която може да бъде проследена до Грей.

Местната полиция разпита Грей, който отрече да е отправил заплахите. Те също така разговаряха с баща му, който призна, че е държал ловни оръжия в къщата, въпреки че каза, че Грей не е имал неконтролиран достъп до тях.

Кой е стрелецът?

GBI идентифицира заподозрения стрелец като 14-годишния Колт Грей, ученик в гимназията Апалачи.

Грей ще бъде обвинен в убийство и ще бъде третиран като възрастен, според бюрото. Не се съобщават повече подробности за заподозрения, включително как е притежание на огнестрелно оръжие или какъв тип огнестрелно оръжие е използвано.

Полицията каза, че Грей разговаря с разследващите. Шериф Смит каза, че властите „все още проучват как той се е сдобил“ с оръжие.

Какво казаха ученици и родители?

Някои от 1900-те ученици на Apalachee High и техните родители разказаха за ужасяващото преживяване.

Серхио Калдера, 17-годишен абитуриент, каза пред ABC News , че е бил в час по химия, когато са отекнали изстрели. „Учителят ми отива и отваря вратата, за да види какво става“, каза Калдера на изхода. „Друга учителка идва и й казва да затвори вратата, защото има активен стрелец.“

Калдера каза, че някой блъсна вратата на класната им стая и извика „отвори“ няколко пъти. След това чул още изстрели и писъци.

Друг ученик, Камил Нелмс, каза на WXIA за намирането на подслон, докато куршумите летяха в класната й стая: „Плачех, не исках да умра по този начин… не искам да срещна Господ по този начин.“

Хората напускат сцената на стрелба в гимназия Apalachee в Уиндър, Джорджия на 4 септември
Хората напускат сцената на стрелба в гимназия Apalachee в Уиндър, Джорджия на 4 септември EPA )

Студентът Мигел Едуардо Перичи Орта каза пред WXIA, че „трепери, уплашен“, когато чу „силен бум“, последван от „трясък“ близо до класната си стая. „Видях огромна локва кръв в класната стая и това наистина, сякаш ми падна стомаха“, каза той. „Беше сърцераздирателно да видя това.“

Орта също каза, че е „разочарован“ от своето училище. „Ако нещо подобно може да се случи тук, когато мислите, че е нормален ден, може да се случи навсякъде“, каза той.

В публикация във Facebook един родител, чието дете беше достатъчно близо, за да чуе изстрели, нарече инцидента „най-лошият кошмар на родителя“.

Как реагираха служителите?

След стрелбата всички останали училища в окръг Бароу бяха на „меко блокиране“, каза окръжният училищен район. Други училищни райони на Джорджия изказаха своите съболезнования и молитви на гимназията в Апалачи.

Директорът на училищната система на окръг Бароу Далас Ледъф каза в сряда следобед, че гимназията ще бъде затворена до края на седмицата. Той добави, че за общността ще бъде достъпно консултиране за скръб.

След стрелбата президентът Джо Байдън каза, че „не можем да продължим да приемаме това като нормално“.

„Джил и аз скърбим за смъртта на онези, чийто живот беше прекъснат поради по-безсмислено насилие с оръжие и мислим за всички оцелели, чиито животи са се променили завинаги“, каза президентът в изявление . „Това, което трябваше да бъде радостен сезон за връщане в училище в Уиндър, Джорджия, сега се превърна в още едно ужасяващо напомняне за това как насилието с оръжие продължава да разкъсва нашите общности.“

Ричард Аспинуол, учител по математика в гимназия Апалачи, който беше убит при масовата стрелба в сряда
Ричард Аспинуол, учител по математика в гимназия Апалачи, който беше убит при масовата стрелба в сряда гимназия Апалачи )

На митинг в Ню Хемпшир, кандидатът за президент на Демократическата партия, вицепрезидентът Камала Харис, каза: „Това е безсмислена трагедия в допълнение към толкова много безсмислени трагедии и е просто възмутително, че всеки ден в нашата страна, в Съединените американски щати, родителите трябва да изпращат децата си на училище, притеснени дали детето им ще се прибере живо или не.“

„Трябва да го спрем и трябва да сложим край на тази епидемия от насилие с оръжие в страната ни веднъж завинаги – не трябва да бъде така“, добави тя.

Кандидатът за вицепрезидент на Демократическата партия Тим Уолц каза, че има „работа за вършене“ за предотвратяване на подобни „трагични“ инциденти. Той каза, че те са „твърде често срещани“.

Бившият президент Доналд Тръмп публикува в Truth Social: „Сърцата ни са с жертвите и близките на засегнатите от трагичното събитие в Уиндър, Джорджия. Тези скъпи деца бяха отнети от нас твърде рано от болно и обезумяло чудовище.

Губернаторът на Джорджия Брайън Кемп насочи всички налични държавни ресурси към училището, каза той в публикация на X. Той също така призова „всички грузинци да се присъединят към моето семейство в молитва за безопасността на тези в нашите класни стаи, както в окръг Бароу, така и в целия свят държава.”

Председателят на Камарата на представителите Майк Джонсън призова за бързо раздаване на правосъдие след трагедията.

Кристина Ирими, учителка по математика, убита в гимназия Апалачи в Джорджия
Кристина Ирими, учителка по математика, убита в гимназията в Апалачи в Джорджия Apalachee High School )

„Днес се молим за общността на гимназията в Апалачи и особено за жертвите и техните семейства, които са преживели тази ужасна трагедия“, каза той в изявление. „Служителите на полицейското управление в Уиндър са похвалени за бързите им действия при задържането на заподозрения.“

Групите за безопасност на оръжията скърбяха за още една трагедия с насилие с оръжие – 385-ата масова стрелба тази година в САЩ, според Gun Violence Archive .

„Студентите са едва един месец в семестъра. Не трябва да живеем така. Децата ни не трябва да умират по този начин“, публикува Everytown for Gun Safety на X.

Групата за безопасност на оръжията Giffords написа по подобен начин : „СТИГА Е. Нашите деца трябва да могат да ходят на училище, без да бъдат срещани с насилие с оръжие.

Кои бяха жертвите?

Двама ученици, и двамата на 14 години, както и учители, бяха убити при масовата стрелба в гимназия Апалачи.

Мейсън Шермерхорн , на 14 години, беше идентифициран от членове на семейството като един от мъртвите ученици. Другите починали жертви бяха идентифицирани късно в сряда като учителите Кристина Емери и Ричард Аспинуол и ученичката Кристен Анголо, на 14 години.

Шермерхорн, който е аутист, беше обявен от майка си за Channel 2 Action News . Членове на семейството са споделили снимката му в социалните медии, когато не са успели да се свържат с него.

Учителят по математика по специално образование Дейвид Феникс е идентифициран от семейството си като един от ранените при стрелбата
Учителят по математика по специално образование Дейвид Феникс е идентифициран от семейството си като един от ранените при стрелбата Фейсбук/Кейти Феникс )

Аспинуол е бил помощник треньор по футбол, както и учител, според GBI.

Учителят по специално образование Дейвид Феникс е сред деветте хоспитализирани. „Много сме благодарни за всички текстови съобщения, обаждания и съобщения за моя баща, Дейвид Феникс . Тази сутрин имаше стрелба в гимназията в Апалачи и баща ми беше прострелян в стъпалото и бедрото, счупвайки тазобедрената си кост. Той пристигна в болницата нащрек и буден. Той току-що излезе от операция и е стабилен“, публикува дъщеря му Кейти Феникс във Facebook.

„Ще актуализираме, когато научим нова информация. Ние сме толкова, толкова късметлии, но моля, дръжте нашето семейство, както и семейството на AHS в молитвите си.”

Източник INDEPENDENT