Кадиров показа видео, как червеното знаме на победата е издигнато в централния парк на Лисичанск

Градът е прочистван от украински бойци, заяви командващият спецподразделението “Ахмат” Апти Алаудинов. Той говори на видеозапис, публикуван в Телеграм от самия Кадиров, предаде ТАСС.

“Около Лисичанск се водят боеве. За щастие градът не е обкръжен и е под контрола на украинската армия”, каза обаче Руслан Музичук, говорител на Националната гвардия на Украйна, по националната телевизия.

Ако Лисичанск падне, руската армия и сепаратистите вече ще контролират напълно Луганска област. Тогава те ще могат да се съсредоточат върху превземането на Славянск и Краматорск, на около 80 километра на запад, отбелязва Франс прес. Тези два големи града се намират в Донецка област, която заедно с Луганска област образува промишления регион Донбас, чието “пълно освобождение” е една от провъзгласените цели на руската “специална военна операция” в съседна Украйна.

Според Апти Алаудинов, помощник на чеченския лидер и командир на специалното подразделение “Ахмат”, Лисичанск е преминал под пълния контрол на съюзническите сили и в града се провежда операция по прочистване.

По-рано беше съобщено, че над 2000 бойци от Силите за териториална отбрана на Въоръжените сили на Украйна се намират в обкръжения Лисичанск, защитавайки чуждестранни наемници.

В петък руското министерство на отбраната съобщи, че в рамките на три дни силите на ЛНР и Русия са установили контрол над нефтената рафинерия в Лисичанск, мина “Матроская” и завода за желатин в Лисичанск. https://glasove.com