Император Акихито абдикира днес от престола. Възкачва се принц Нарухито

0
885

С традиционен ритуал във вторник в императорския дворец в Токио император Акихито ще се оттегли след 30 години от Трона на хризантемата, предаде ДПА.

На церемонията на 30 април 85-годишният император в традиционно облекло ще обяви оттеглянето си пред своите предци. Това ще бъде първата абдикация в Япония, откакто император Кокаку напуска трона през 1817 г.

Акихито се възкачва на трона на 8 януари 1989 г. на 55-годишна възраст, след смъртта на баща му, император Хирохито.

Близо 300 души, включително премиерът Шиндзо Абе и министрите от кабинета му, ще присъстват на церемонията, по време на която министър-председателят ще изрази благодарността си към императора, съобщи правителството.

На следващия ден ще има втора церемония, с която престолонаследникът – 59-годишният принц Нарухито, по-големият син на Акихито, ще се възкачи на трона и ще приеме традиционните регалии – свещен меч и скъпоценности, като белег за наследяването на трона.

Старая се да водя различни разговори с обществеността, така че да добия адекватна представа какво трябва да направи за тях императорският двор, каза престолонаследникът на пресконференция през февруари. Нарухито добави, че смята подобно общуване за “важен стълб” на своята роля в управлението и че ще продължи да прави същото, след като стане император.

Японската общественост ще има възможност да приветства императора, съпругата му, 55-годишната императрица Масако и други членове на императорската фамилия на 4 май, когато те ще се появят на балкона на двореца. Император Акихито и императрица Мичико, които ще станат съответно почетен император и почетна императрица след абдикацията, няма да присъстват на събитието.

За Япония възкачването на трона на Нарухито означава начало на нова ера. Месец преди наследяването на трона правителството обяви, че тя ще се нарича Рейва, “красива хармония”.

Американският президент Доналд Тръмп и съпругата му Мелания ще посетят Япония следващия месец като първите чуждестранни държавни гости след възкачването на трона на новия император. По-късно тази година японското правителство също ще покани гости от близо 195 държави за събития в чест на възкачването на трона на Нарухито.

Император Акихито изрази желанието си да се оттегли в необичайно видеопослание през август 2016 г., като обясни, че се опасява, че напредналата му възраст и крехко здраве може да му попречат да изпълнява официалните си задължения като символ на държавата.

Тъй като императорът не притежава някаква политическа власт, той не можеше да обяви директно абдикация, затова японският парламент прие специален закон през юни 2017 г., който му позволи да абдикира.

По време на епохата на император Акихито Япония преживя няколко природни бедствия и най-тежката ядрена авария в света след Чернобилската през 1986 г. През 1995 г. земетресение с магнитуд 7,3 разтърси големия западен град Кобе, като отне живота на повече от 6400 души. През 2011 г. Североизточна Япония беше разтърсена от земетресение с магнитуд 9, което предизвика цунами, отнемайки живота на близо 18 500 души и причинявайки катастрофата в АЕЦ Фукушима.

Императорът бил трогнат, че толкова много хора са се притекли на помощ на сънародниците си в засегнатите от бедствието райони, призна самият той на правителствено събитие през февруари, отбелязващо 30-годишнината от възкачването му на трона.

В цялата страна хората споделяха мъката на онези общности, като че ли бе тяхна собствена и застанаха до сънародниците си по всякакъв начин. Това ще остане сред най-незабравимите спомени от моето време, каза той. Акихито изрази също задоволство, че от страна на международната общност и световни организации е била предоставена толкова необходимата помощ след подобни бедствия.

“Безброй държави, международни организации и региони ни оказаха щедра и добронамерена помощ. На тези хора аз поднасям моята най-дълбока сърдечна благодарност”, каза императорът.  http://epicenter.bg

Кой е наследникът на японския престол принц Нарухито?

Японският престолонаследник Нарухито, най-големият от синовете на император Акихито и императрица Мичико, ще се възкачи на Хризантемения трон на 1 май.

Нарухито, който е роден на 23 февруари 1960 г., стана наследник на престола през януари 1989 г. след смъртта на дядо си император Хирохито. Той официално бе провъзгласен за престолонаследник на церемония през февруари 1991 г.

Нарухито се дипломира от катедрата по история в Университета “Киокушин” в Токио през 1982 г., а година по-късно се записва в Колежа “Мъртън” в Университета в Оксфорд, като учи там още три години. Той е завършил още първата част на докторантура в областта на хуманитарните науки в следдипломния институт на Университета “Киокушин” през 1988 г.

През 1993 г. Нарухито влезе във водещите новини по света, когато императорският дворец оповести дългоочаквания му годеж с Масако Овада – дипломат от кариерата, завършила Харвардския университет, специалност икономика. Брачната церемония се състоя през юни същата година.

Нарухито и принцеса Масако имат 17-годишна дъщеря – принцеса Аико, родена през 2001 г. – осем години след сватбата им. Тъй като Мичико страда от предизвикано от стрес психическо разстройство, причиняващо проблеми с адаптацията, и премина лечение, Нарухито, за разлика от мнозинството японски бащи, изигра активна роля в отглеждането на дъщеря си.

През 2011 г. семпло облечени, Нарухито и Масако посетиха засегнатите райони след земетресението и катастрофалното цунами, причинили аварията в АЕЦ “Фукушима”, и разговаряха с пострадали хора.

“Бих искал да изпълнявам задълженията си като символ на държавата, като винаги съм на разположение на японците, и бъда с тях в радост и скръб “, както са правили император Акихито и императрица Мичико, каза престолонаследникът на пресконференция през февруари.

Нарухито е известен още с научната си дейност в областта на водните ресурси и е изнесъл множество речи на конференции по целия свят. Престолонаследникът е любител на тениса, джогинга и планинското катерене, а също така свири на виола и е изнасял концерти пред публика. За да помогне за насърчаването на двустранните отношения, Нарухито е пътувал също до няколко страни, включително до Малайзия през 2017 г. за отбелязване на 60-годишнината от установяването на дипломатически отношения между Токио и Куала Лумпур.

“Смятам, че добрата воля в международните отношения и свързаният с нея обмен на визити са важна част от официалните ни задължения. Това ми даде възможност да посетя повече от 30 държави и да се срещна с чуждестранни гости, представители на младежта и лауреати на международни награди, които идват в Япония”, каза принцът през февруари. “Ще съм благодарен, ако подобни възможности допринесат за приятелството и добрата воля между Япония и други страни. Радвам се, че този опит ми помогна също да разширя виждането си за света и да задълбоча своите интереси”, допълни той.

Докато премиерът Шиндзо Абе омаловажава военновременните жестокости и военни престъпления на Япония, което обтегна отношенията с други азиатски държави, по-конкретно с Китай и Южна Корея, престолонаследникът очевидно предложи алтернативен подход. “Трябва да погледнем към миналото със смирение и по правилен начин да преодолеем трагичния опит от войната, чрез осъзнаване на хода на историята”, каза принцът на пресконференция през февруари 2015 г.

https://dariknews.bg