Безспорно, в центъра на вниманието ни тази сутрин е трагедията по магистрала “Струма”, при която са загинали 45 души, други 7 са ранени.
Много експерти решиха да се направят на най-великите в България. И да оплюват всичко, което може. Такива сме си, велики сме си на приказки. За пътища, мантинели, за какво ли още не…
Изпуска се един “дребен” факт, за който спомена само директорът на Националната полиция главен комисар Станимир Станев и никой не коментира този факт. Той е, че за 4 часа нощно кормуване автобусът е изминал 350 километра. Мнозина от вас са били на екскурзия с автобус. Знаят, че за тези 4 часа поне веднъж този автобус е спрял за тоалет. Това е най-малко 30 минути престой. Не се казва дали не е спирал два пъти, могат да го кажат свидетели от този автобус или шофьорите на другите три автобуса, които изненадващо защо не са забелязали в продължение на много, много време защо не ги следва техният колега.
Очевидно, че е шофирано с много висока скорост по целия път през нощта, при това по мокър път известно време.
Като пълен лаик, като човек, който дори не шофира, но е изминал хиляди километри на екскурзии с автобус, при това в нощни часове, ако казаното за изминалите километри и часовете на път са точни, то тези автобуси са се движили непростимо бързо. При това се знае, че движещият се в колоната последен, често се движи на моменти с много по-висока скорост, за да не изпусне от поглед движещите се пред него.
Затова ме дразнят експертите, които се упражняват в момента, за да направят впечатление, според мен не само на зрителите.
Иначе трагедията е повече от ужасна. И затова трябва да се изчака да бъдат безспорно установени причините за тази катастрофа, ако не греша, с най-много загинали по пътищата на България. После да се търсят виновници и вземат мерки за изправна инфраструктура.
Съболезнования към близките и приятелите на загиналите!
Димитър ДУКОВ