Изложба „Български везбени мотиви „Български везбени мотиви от края на XVIII до средата на XX век“ бе открита в АЕМО „Старият Добрич“

0
130
Кметът на Добрич Йордан Йорданов бе гост на откриването на изложбата „Български везбени мотиви от края на XVIII до средата на XX век“, организирана от Народно читалище „Български искрици – 2016“ г., Регионален исторически музей – Добрич и Община град Добрич. Специален гост-изпълнител бе уникалното ЕЛИЦА ТОДОРОВА ТРИО! Елица Тодорова – глас и тарамбука, Александър Тодоров – гайда, Николай Костадинов – китари. В знак на уважение и признателност за ползотворното сътрудничество Народното читалище „Български искрици“ връчи на кмета Йордан Йорданов благодарствен адрес.
Уникалната експозиция е резултат от организирания от добричкото читалище първи по рода си международен конкурс „Мотивът – основен елемент в българската шевица, пазещ родовата ни памет“, в рамките на който са получени над 350 мотива, представени от индивидуални и колективни творци от различни краища на България, от българските общности зад граница – Бесарабия (Украйна и Молдова), Таврия, Банат, Северна Добруджа и от наши емигранти в САЩ, Испания и Италия. Целта на инициативата е да се възстанови зашивът (платното с мотиви) като начин за съхранение на старинните везбени български мотиви и да се създаде възможно най-пълен каталог на запазеното до днес уникално богатство от шевици от различни места на българското етническо землище и на общностите на сънародниците ни зад граница. Идеята на организаторите е пътуващата изложба да премине през всички етнографски области, от които са изпратени старинните образци на български везбени реликви. След успешно гостуване във Варна, Разград, Самоков, Банско и с. Липен колекцията с отличените шевици се представя и в Добрич.