Читателят ще надникне чрез нея в Храма на Кибела, във Взаим­но­то учи­ли­ще, в Ет­ног­раф­ска­та къ­ща и в за­ли­те на Ху­до­жес­тве­на­та га­ле­рия, Текето, Мелницата, ще научи повече за галерийното и музейно дело, ще се пре­не­се из деб­ри­те на ми­на­ло­то до дни­те на на­ше­то съв­ре­мие. При интерес книгата може да бъде купена от Историческия музей, цената е 13 лв., съобщават от културния център.

Исторически музей е културен институт, чиято цел е да събира, съхранява и популяризира българската култура и културни ценности. Една от основните и най-важни задачи е да осъществява диалог с хората.
В началото на 2020 г. ни връхлетя коронавирусът и културата се оказа под карантина.
Появиха се рестриктивни мерки, задължителна социална изолация, а музеите затвориха врати за посещение. Настоящата криза се отрази не само на икономическия живот, но и на културните институции.
Във време на пандемия липсата на “духовна храна” се усеща най-силно. Затова беше създадена виртуална рубрика “Ценностите на Балчик”, която стартира на фейсбук страницата на Историческия музей.

Настоящото издание обхваща темите от виртуалната рубрика и има за цел да представи на широката публика културното богатство на Белия град. Храмът на Кибела – единствен по рода си в Европа, спотаен в близост до морето, разказва за тайнството на археологическите балчишки богатства. Мелницата е един от най-важните символи не само на Балчик, но и на Северното Черноморие, символ на европейската индустриална култура. Книжката представя интересни предмети, артефакти и художествени произведения от фондовете на Историческия музей, Етнографската къща, Взаимното училище и Художествената галерия. Интересни истории, атрактивни експонати и уникални колекции ще пренесат нашите читатели в едно вълнуващо пътуване из дебрите на миналото до нашето съвремие” – въвежда читателя първата част на книгата.
Албена  ИВАНОВА / https://bnr.bg/varna